Público
Público

El PSC farà possible el front pel Fons de Competitivitat a Madrid

Els socialistes accepten votar diferent al PSOE al Congrés però demanen un pla clar al Govern

ALBERT MARTÍN VIDAL

El PSC ha decidit trencar una de les seves lleis no escrites més antigues i votar diferent del PSOE al Congrés per fer-ho al costat d'un front comú de partits catalans.

Segons va anunciar ahir la portaveu adjunta dels socialistes catalans al Parlament, Laia Bonet, el PSC "estarà en tot moment al costat del Govern aquí i allà on correspongui". Bonet es va referir explícitament al Fons de Competitivitat previst en l'acord de finançament pel qual el Govern central deu a la Generalitat una quantitat propera als 1.450 milions d'euros.

Els socialistes catalans han reiterat la voluntat de donar suport al Govern en la seva reivindicació que aquesta quantitat es pagui al llarg d'aquest any, i no el 2013, com l'executiu central pretén. Un dirigent del PSC afirmava ahir a Públic que aquesta posició inclou, si s'escau, votar diferent al PSOE amb els 25 diputats del PSC al Congrés.

Tot i això, Bonet va criticar l'estratègia seguida pel Govern fins ara en la seva negociació, ja que, per una banda, ha subscrit una proposició no de llei d'ERC al Congrés i, per una altra, ha anunciat que presentarà una moció en aquesta mateixa cambra. "Tenen el nostre suport, només cal que ens diguin com", va dir Bonet. La portaveu socialista va voler criticar que l'executiu de Mas parli sobre el tema en comptes de negociar: "Ha sortit en roda de premsa i ha decidit radiar la solució del problema, i nosaltres li diem que menys radiar i més treballar".

També el PP sembla disposat a demanar que aquests fons es paguin encara que per fer-ho demanen al Govern de CiU que en la propera reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que se celebrarà probablement el proper dia 27 s'aliï amb altres comunitats governades pel PP amb aquest fi.

CiU, per la seva banda, no va concretar més quina via vol seguir per desencallar la negociació. El seu portaveu adjunt al Parlament, Ramon Espadaler, va demanar als socialistes que "passin de les paraules als fets". El portaveu del Govern, Francesc Homs, va ser més expressiu i va afirmar que la presència del PSC en el front català tindria un "gran impacte" en la negociació i que seria un fet "històric". Per aquesta raó va demanar als socialistes "ajuda, amb tota la humilitat necessària", i es va mostrar convençut que "si els 25 [diputats del PSC] signen, això es desbloqueja".