Público
Público

Puig s'enroca davant l'allau de crítiques i culpa els indignats

El conseller admet al Parlament que no es va planificar bé el dispositiu dels Mossos però refusa dimitir

ALBERT MARTÍN VIDAL

El conseller d'Interior, Felip Puig, no té cap intenció de dimitir. Malgrat la dura sessió d'esgrima dialèctica d'ahir al Parlament, on li van ploure les crítiques de tots els grups. Malgrat, també, l'admissió del conseller que l'operació policial que el dia 27 va fer 121 ferits a la plaça de Catalunya entre manifestants i agents no va estar ben planificada. En un ambient hostil i difícil, Puig va trobar forces per defensar el cos policial i els alts càrrecs responsables de les decisions dels Mossos i per culpar els mateixos indignats de la violència que es va veure a la plaça de Catalunya.

El conseller va comparèixer amb un posat de comoditat i serenitat per admetre errors en un dispositiu que va atribuir als responsables del seu departament. Segons va dir, la decisió d'intervenir la va prendre ell mateix i va ser consensuada amb l'alcalde Hereu, a qui va fer partícip en nombroses ocasions de la decisió.

Puig va admetre diverses vegades al llarg de la sessió que durant l'operació s'hi van produir errors 'És clar que no va sortir bé!', va arribar a exclamar, però va transformar aquesta suposada autocrítica en una dura acusació a un moviment que té la no-violència com a pilar fonamental de les seves reivindicacions: 'No es va valorar el nivell d'agressivitat i violència amb què els concentrats reaccionarien'.

El conseller no va aportar cap prova d'aquesta suposada violència dels indignats molts dels quals van ser ferits mentre seien a terra amb les mans enlaire i tampoc no va mostrar les esperades imatges que havien d'acreditar-ho i que els mitjans de comunicació no van obtenir el dia dels fets. Això li va valer un dur retret per part del diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch: 'Obstaculitzar no és agredir'.

Puig va buscar el cos a cos i va dir que els ciutadans deuen els drets a la policia

Abans de deixar pas al torn dels representants dels partits, Puig va voler marcar distàncies amb la caricaturització que s'ha fet d'ell en els darrers dies: 'Mai he estat partidari de la violència, ni personalment. No he participat mai de cap gresca ni cap baralla'. A més, va voler convertir el torn dels partits en un debat sobre 'policia sí o policia no', camí que no va seguir cap dels diputats que havien d'interrogar-lo.

Així ho va deixar clar Joaquim Llena, representant del PSC, que va advertir el conseller que, tot i no demanar-ne la dimissió, 'ja acumula moltes targetes grogues'. Segons va dir, Puig actua amb 'imprudència, incontinència verbal i prepotència', i es va mostrar preocupat per la possibilitat que el conseller 'esdevingui presoner del personatge del bat de beisbol'.

Llena va assegurar que l'operació no va ser ben planificada, va qüestionar la informació recollida pels Mossos i es va referir a les reaccions de condemna del Col·legi de Periodistes, el Col·legi d'Advocats, Amnistia Internacional i el Consell d'Europa contra la violenta actuació policial del 27 de maig. 'Vostè l'ha espifiada, va ser un veritable despropòsit', va afegir.

Finalment, va llençar una càrrega de profunditat al conseller, que en cap moment no va fer una greu crítica dels fets que no assenyalés directament els concentrats: 'No és normal que una operació d'ordre públic doni la volta al món; vostè actua de manera imprudent'.

Igual de contundent es va mostrar el diputat ecosocialista Jaume Bosch, que va acusar Puig d'actuar per 'motivacions ideològiques que expressen menyspreu envers els concentrats' i el va assenyalar com a responsable de 'la pèrdua de prestigi de Catalunya a tot el món'.

El diputat es va referir també a la fotografia d'un manifestant sagnant durant l'operació policial publicada a doble pàgina a la revista nord-americana Newsweek, i va passar factura al conseller per les primeres decisions que va prendre en arribar al departament per fer oblidar l'etapa del conseller ecosocialista Joan Saura: 'Ara caldrien mecanismes independents, ara és quan es troba a faltar la Comissió Ètica que vostè va tancar, i no ho dic jo, ho diu Amnistia Internacional'.

Bosch va concloure la seva intervenció assegurant que el model de seguretat de Puig és 'el del PP', el va acusar d'estar 'obsessionat a demostrar als sectors més carques del país que aplica la mà dura' i en va demanar la dimissió.

També el PP va trencar puntualment la lluna de mel que sembla mantenir amb CiU en els darrers dies per llançar crítiques a l'operació de neteja de la plaça de Catalunya. El diputat Pere Calbó va qüestionar la decisió d'intervenir que Puig va atribuir a la necessitat de reduir els riscos en la possible celebració de la Champions perquè va servir per reactivar el moviment: 'La seva decisió va servir per allargar aquest conflicte'. Tanmateix, li va recriminar que no apliqués el diàleg en el conflicte.

En la mateixa línia, Oriol Amorós, d'ERC, va criticar el tarannà de Puig 'la seva manera d'entendre la política el condiciona com a conseller' i li va regalar, entre somriures, una edició del llibre Indigneu-vos en què es basa el moviment per apel·lar a 'l'empatia' del conseller. Uriel Bertran, de Solidaritat, va anar més lluny en el seu atac: 'El seu únic objectiu era marcar paquet i intimidar el moviment per debilitar-lo'. El grup sobiranista també va demanar la dimissió al conseller.

Puig, que no va defugir el cos a cos, va tornar a qüestionar les imatges dels incidents i el tractament informatiu i va deixar un missatge per al diputat Bertran: 'Espero que els ciutadans segueixin tenint el seny de no donar-li a vostè responsabilitats'. L'alcalde Hereu i Jaume Bosch també van rebre en aquest torn de paraula.

Puig va cultivar ahir el seu perfil d'home dur. I el seu pensament va quedar clar amb aquestes paraules sobre els drets civils: 'Les actuacions policials no vulneren drets fonamentals; si en tenim és perquè la policia els garanteix'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias