Público
Público

Rigau manté plantilles tot i l'augment d'alumnat

Els mestres faran una hora més i s'alliberaran docents de la sisena hora

D. C. S.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, no retallarà plantilles. Però tampoc les ampliarà tot i que el pròxim curs hi haurà 15.000 nous alumnes, una xifra que CCOO augmenta a 20.000 a causa dels escolars que preveu que segueixin programes preprofessionalitzadors. "No estalviarem res, però tampoc incrementarem la despesa", va afirmar. Segons la proposta presentada ahir als sindicats, el departament pretén fer una "reorganització" del cos docent, bàsicament mitjançant l'obligació dels mestres i professors d'assumir una hora lectiva més a la setmana i d'alliberar el gros dels 4.500 mestres que ara s'encarreguen de cobrir la sisena hora a l'educació primària.

Aquesta mesura, implantada el curs 2006-2007 per equiparar escoles públiques i concertades, només es mantindrà en "entorns socioeconòmics desfavorits", que es definiran en les pròximes setmanes en funció d'una selecció de paràmetres com ara el grau de fracàs i l'abandonament escolar. Es planteja fins i tot que en alguns centres públics només els alumnes amb uns resultats pitjors puguin mantenir el reforç de la sisena hora, fet que provocarà la diferència d'horaris en un mateix centre.

El curs que ve es preveu que hi hagi 15.000 nous alumnes

Per retirar aquesta iniciativa, Rigau va argumentar que no s'havia pogut detectar una millora dels resultats i que la seva implantació es va deure més a motius de conciliació familiar que no pas a objectius pedagògics. De fet, la consellera va sortir en defensa de l'escola concertada en considerar que la Llei d'Educació de Catalunya es comprometia a finançar la sisena hora en aquests centres, compromís que no s'ha acomplert.

La consellera va deixar en mans de les direccions dels centres i de les associacions de mares i pares (ampes) poder posar una hora complementària de suport, però sense finançament de la Generalitat. La direcció d'Ensenyament planteja negociar amb els directors dels centres a què es dediquen els docents alliberats, però ja té algunes idees, sobretot dedicar-los a tasques d'ajuda per evitar el fracàs escolar, bàsicament lectoescriptura i matemàtiques.

La conselleria analitza la possibilitat que mestres de primària es converteixin en professors de secundària, una proposta que Rigau vol portar a debat en el marc de la junta de directors de secundària. D'aquesta manera afrontaria la fornada d'alumnes escolaritzats en anys passats que ja es preparen per saltar a l'ensenyament secundari.

La sisena hora es reservarà a "entorns socioeconòmics desfavorits"

El futur de la sisena hora no preocupa tant els sindicats com la proposta d'augmentar l'horari lectiu al conjunt dels mestres. Consideren que les propostes són "molt severes" i CCOO considera que amb el plantejament presentat ahir el Govern es pretén estalviar la nòmina d'un mínim de 2.825 docents. Ensenyament va negar que s'acomiadi a ningú. Ustec considera les mesures com a "decebedores i inacceptables", ja que els mestres hauran d'estar més hores al centre.

Una altra de les mesures d'estalvi que implantarà el departament serà que només els treballadors temporals amb més de nou mesos de contracte durant el curs tinguin dret a la nòmina del juliol. Fins ara, aquesta nòmina es garantia a tots els professors que havien impartit classes un mínim de sis mesos. Aquests només tindran dret als cursos de formació que es fan a l'estiu.