Público
Público

Salou fa les paus amb la festa

L'Ajuntament i els empresaris del municipi veuen amb bons ulls la iniciativa perquè és una font d'ingressos

MARIA MORELL

El Saloufest ha arribat als deus anys amb una edició que no ha aixecat tanta polseguera com l'anterior, tot i que aquest festival universitari continua repetint la fórmula del seu èxit. Del que es tracta és que l'allau d'estudiants britànics surtin de marxa disfressats i que dediquin el dia a l'esport; per al consum d'alcohol no hi ha restriccions ni franges horàries. La primera ronda dels 5.000 universitaris d'entre 18 i 23 anys que hi han participat van marxar dijous passat. De moment, el balanç d'atencions sanitàries és d'una mitjana del 0,12% per excessos etílics, el mateix percentatge que en l'edició anterior. Enguany, però, s'ha registrat el cas d'un jove de 26 anys que es va ferir en un braç tot sol. El noi va haver de ser operat d'urgència a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, ja que el tall era profund i li va afectar una artèria. Però, a banda d'això, Salou ha rebut amb satisfacció els estudiants. I sembla que en aquesta edició els organitzadors han seguit les recomanacions municipals per tal d'esquivar problemes. Els estudiants han arribat alliçonats amb missatges que apel·len a la 'terra d'exploradors' d'on provenen per evitar que avergonyeixin la universitat a la qual pertanyen.

Els organitzadors calculen que el festival deixa uns guanys de més de sis milions d'euros

Segons la policia local, no s'han rebut denúncies relacionades amb el Saloufest. Els veïns dels carrers Carles Buïgas i Montblanc, la zona d'oci nocturn per excel·lència, no han formulat queixes formals, tot i que, quan se'ls pregunta, alguns lamenten el xivarri dels joves. 'Visc en un sisè pis, i el soroll no em deixa descansar', assegura Josep Maria Gómez, portaveu dels veïns del carrer Carles Buïgas.

Aquesta zona de Salou segueix el compàs que marquen els hotels. Les botigues i els bars obren a partir de Setmana Santa, l'inici oficial de la temporada. I el Saloufest s'espera amb candeletes perquè 'l'hivern és molt llarg, i més ara amb tota la crisi. Si la gent pot començar a treballar abans, benvingut sigui', argumenta José Otero, president de l'Associació de Bars i Restaurants Oci Salou (ABROS).

La presència dels joves es va 'comentar de passada' el passat divendres 16, en una reunió entre l'alcalde, Pere Granados (Formació Units per Salou), i els comerciants de la zona afectada, tal com explica Ramon Tibau, portaveu de l'Ajuntament. Tibau diu que el suport del consistori a la iniciativa és 'total', ja que és un dinamitzador econòmic que no provoca 'incidents més enllà dels habituals quan hi ha molta afluència de visitants'. Pel que fa a aquest tema, un comunicat municipal detalla que els empresaris van demanar a l'Ajuntament 'desestacionalitzar més la temporada turística', i l'alcalde els va exposar els projectes que s'estan impulsant, com ara la ciutat esportiva o un mercat d'artesania.

El municipi impulsa projectes per fugir de l'etiqueta de turisme de borratxera

La segona tongada d'universitaris va arribar a Salou ahir al matí després d'una ruta de més de 20 hores de viatge: de Dover a la ciutat francesa de Calais en ferri, i cap a Salou en autobús. 'Quan comencen els dies forts de la Setmana Santa, marxen uns i arriben uns altres, això facilita l'obertura dels hotels perquè no hi ha dies buits', valora Josep Anton Padrós, de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda.

El Saloufest, organitzat per I love You Tour, amb Sol Tours com a receptors a Salou, segueix el mateix esquema des de fa deu anys, diu Doreen Straatman, responsable de l'agència. 'A les festes de les universitats angleses tenen el costum de disfressar-se, no tenen el mateix sentit del ridícul que nosaltres', explica aquesta agent turística. Straatman també afirma que 'sempre ha anat molt bé, el primer any eren 300; en fa tres s'hi van apuntar uns 6.000 estudiants, i l'any passat gairebé en van ser 8.000. Sempre ho hem muntat igual i els estudiants sempre havien passat desapercebuts. Encara no entenem per què després de tant de temps criden l'atenció'.

La mitjana d'atencions sanitàries registrades per excessos etílics és del 0,12%

El 2009 l'exconseller de Turisme Josep Huguet va advertir que no toleraria el turisme de borratxera i va amenaçar de retirar el certificat de destinació turística a Salou. Però aquella tempesta política ha quedat en un no res, i Saloufest continua explotant els seus ingredients habituals. Enguany, el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, ha declarat reiteradament i amb ironia que 'es consumeix més alcohol en qualsevol municipi durant el carnestoltes que en tot el Saloufest'.

El sector turístic calcula que el festival universitari deixarà uns guanys de més de sis milions d'euros. Però, aquests beneficis són pa per avui i gana per demà?

El doctor Antoni Duro, professor d'Econometria del Turisme a l'Escola Universitària de Turisme i Oci de la Universitat Rovira i Virgili, replica amb un no rotund: 'Salou té prou capacitat per conciliar molts tipus de turisme, la seva economia està molt especialitzada', i adverteix que 'associar Salou al turisme de borratxera és una enorme falta de rigor i de distorsió de la realitat', perquè 's'obvia tota l'estratègia que segueix de desenvolupament turístic, de captar nous mercats, crear nous equipaments i nous serveis, a més d'unes platges d'excel·lència reconeguda'.

Duro recorda que 'les concentracions de gent consumint alcohol es produeixen en molts moments de l'any en molts llocs'. Això sí, el professor creu que 's'han d'atenuar les conseqüències negatives de tenir tanta concentració de turisme en un lloc determinat'.

Esteve Grasset, tercera generació al capdavant de la immobiliària Grasset, a la Costa Daurada, constata que els apartaments de la zona on se celebra el Saloufest no s'han devaluat: 'Paguen uns 42 euros al dia. Nosaltres advertim que la zona no és tranquil·la, però la majoria dels llogaters són joves'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias