Este artículo se publicó hace 14 años.
Santa Coloma busca un futur
La ciutat vol definir un nou model de creixement sis mesos després de lesclat del cas Pretòria
LAjuntament de Santa Coloma de Gramenet iniciarà un procés dentrevistes i enquestes a diferents agents ciutadans per redactar un programa de desenvolupament integral de la ciutat. El document, que serà elaborat per la Universitat Oberta de Catalunya, sha de convertir, segons el consistori, en el full de ruta per dissenyar la ciutat durant la dècada vinent.
Caldrà esperar a final dany per saber cap on vol caminar Santa Coloma, però el primer pas sembla que va en una direcció molt diferent del model de Bartomeu Muñoz, que fa sis mesos va sortir per última vegada de la Casa de la Vila. Ho va fer entre insults i detingut per la Guàrdia Civil.
LAjuntament fa una gran enquesta per definir les noves prioritats
Era linici de loperació Pretòria i el final duna etapa de set anys de majoria absoluta a la ciutat en la qual Muñoz, Bartu per a molts colomencs, havia projectat una Santa Coloma que, mirant de reüll la transformació a la zona del Fòrum de Barcelona, tingués una nova identitat.
Densitat urbanaSanta Coloma de Gramenet és, amb 17.800 habitants per quilòmetre quadrat, la segona ciutat de Catalunya amb una densitat de població més elevada només superada per lHospitalet de Llobregat i amb els seus set quilòmetres quadrats de superfície no té més territori per créixer.
Laposta pel creixement vertical de lexalcalde ja és història
Malgrat les crítiques de loposició i dels ciutadans, Bartomeu Muñoz havia apostat pel creixement vertical de Santa Coloma per atraure els inversors privats i, daquesta manera, aixecar una nova ciutat a la qual calia arrencar letiqueta dhumil i sense oportunitats.
En el projecte den Bartu, a banda descales mecàniques per facilitar la mobilitat pels pendents dalguns carrers de la ciutat i dassumir el cost dels llibres de text de les escoles, calien edificis emblemàtics que donessin a Santa Coloma de Gramenet el seu primer centre comercial i doci i que no tinguessin res a envejar a lsky line de Barcelona. Els projectes Cúbics i CIBA aturat pel consistori colomenc havien de ser els estendards del que Bartomeu Muñoz concebia com el ressorgiment de la ciutat.
El primer, Cúbics, que ja es veu des de tots els accessos per carretera a Santa Coloma, té tres torres de 24, 17 i 7 plantes, i a banda de 250 habitatges cent de protecció oficial, ha dacollir el primer hotel de la ciutat, diversos comerços i dotze sales de cinema. El projecte CIBA, a la vora del riu Besòs, havia de tenir un gratacel de 23 plantes ben visible des de Barcelona.
Els dos projectes, juntament amb el del Mercat del Fondo, aparcaments i guarderies, on participen lempresa municipal Gramepark i la constructora Proinosa, són investigats pel jutge Baltasar Garzón.
Bona part de la documentació daquests projectes urbanístics va sortir del consistori colomenc en direcció a lAudiència Nacional fa sis mesos i, a banda de Bartomeu Muñoz, la Guàrdia Civil va detenir el regidor dUrbanisme i president de Gramepark, Manuel Dobarco. Un daltabaix polític que, juntament amb les detencions dels exalts càrrecs de Convergència i Unió Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, feien desaparèixer loasi català del mapa de la corrupció urbanística. Els quatre noms, segons la interlocutòria emesa per Garzón el 30 doctubre, tenen com a nexe lexdiputat del PSC Lluís García, Luigi, el cinquè detingut i presumpte cervell de la trama Pretòria.
Avui, sis mesos després de lescorcoll a lAjuntament de Santa Coloma de Gramenet, lequip de govern insisteix en la necessitat de fer net malgrat saber que el camí no ha estat ni serà fàcil. En el seu discurs dinvestidura el 17 de novembre, la nova alcaldessa, Núria Parlon, va baixar de la tarima i es va mostrar "preparada i decidida a recuperar lorgull i la confiança dels ciutadans i ciutadanes". Com pretenia i com pretén fer-ho? "Tocant de peus a terra i treballant contra rellotge per construir una nova Santa Coloma" allunyada daquell projecte den Bartu que shavia esfumat 23 dies abans.
Un repte polític de divuit mesos ara en queden dotze en què els esforços de lequip de govern sestan concentrant, en bona part, a esvair qualsevol ombra de dubte dels passadissos del consistori. Una tasca gens fàcil, com ja ha comprovat Núria Parlon durant aquest període, en què totes les accions de lAjuntament han estat sotmeses a un seguiment ciutadà i mediàtic fins ara desconegut a Santa Coloma. Encara és necessari habilitar un espai annex a la sala de plens amb poca capacitat perquè els colomencs puguin seguir fil per randa les intervencions i els acords polítics.
Plens a vessarÉs poc habitual veure persones seguint amb atenció les sessions plenàries de lAjuntament en un moment en què la desafecció i la desconfiança envers les administracions públiques shan traduït en desinterès. Encara sembla més difícil guanyar adeptes quan la durada dels plens en aquest últim mig any supera les tres hores, i els torns de paraula, precs i preguntes shan multiplicat.
Prop de 50 persones de diferents entitats i associacions del teixit social colomenc van intervenir en el ple extraordinari del 23 de novembre passat, en el qual els grups polítics a loposició de Santa Coloma de Gramenet (ICV-EUiA, PP i CiU) van demanar explicacions sobre la situació en què estava immersa la ciutat. Era el seu primer ple com a alcaldessa, i Núria Parlon va suspendre tres projectes urbanístics impulsats per Bartomeu Muñoz CIBA, Safaretjos i Singuerlín, als quals soposaven molts ciutadans de Santa Coloma.
La intervenció judicial de Gramepark per part de lOficina Antifrau de Catalunya (OAC), decidida per un període de sis mesos prorrogables, va coincidir a final dany amb la reestructuració interna que afectava diversos càrrecs directius i de confiança de letapa dun Bartomeu Muñoz que el 23 de desembre sortia de la presó de Brians 2 després de pagar una fiança de 500.000 euros. Les seves paraules van ser dagraïment als afectats per lexplosió de gas al barri de Fondo per haver-lo convidat a la inauguració de Torre Sònia, el nou edifici on viuen aquestes famílies. Aquests nous habitatges i larribada al final del 2009 de la L9 del metro a Santa Coloma són dos dels grans projectes de ciutat als quals Bartomeu Muñoz solia referir-se.
El 2010 no ha portat la tranquil·litat que la corporació municipal hauria desitjat, en bona part per linforme demolidor de lexinterventora municipal, Maite Carol, que obligava a retirar laprovació inicial del pressupost municipal en el ple de l1 de febrer. Un mes després, la Generalitat cessava Carol del seu càrrec a lAjuntament de Santa Coloma i nomenava un nou interventor que ha acabat donant llum verda als pressupostos. Núria Parlon ha reiterat que no valora el recurs de reposició ni les acusacions de prevaricació i coacció de Maite Carol, i defensa la legalitat del procediment que el mes de març va acabar amb el nomenament dun nou interventor amb habilitació estatal.
Els pressupostos, que entraran en vigor amb més de quatre mesos de retard, estan marcats per la manca dingressos de les corporacions locals durant la crisi econòmica i per la injecció de tretze milions deuros a la societat municipal Gramepark. O el que és el mateix, el 65% de les inversions daquest 2010 a la ciutat.
Declaració de bénsSis mesos després de lescorcoll de la Guàrdia Civil a lAjuntament, els grups polítics a loposició municipal continuen exigint la transparència que la corporació local introdueix en el seu discurs, i en diverses ocasions shan queixat de la poca informació que reben per part del govern municipal.
Lúltim episodi en què ha quedat ben clara aquesta manca de sintonia és la proposta, per part del consistori colomenc, de publicar les declaracions de béns i activitats dels regidors a la pàgina web municipal. Deu minuts després que Núria Parlon repartís un document en què declarava un estalvi mitjà de 950 euros mensuals en el moment que accedia al seu càrrec de regidora, loposició demanava els números de Bartomeu Muñoz i Manuel Dobarco. Santa Coloma de Gramenet camina cap a una altra direcció, però com molts dels seus carrers, el camí fa pujada.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.