Público
Público

El Serrat més compromès

El cantautor omplirà l'amfiteatre del 5 al 9 de juliol amb el seu homenatge a Miguel Hernández

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

'Ben rodat i consolidat', en paraules del mateix Joan Manuel Serrat, el seu homenatge al poeta Miguel Hernández aterra a partir de dilluns al Grec. La gira Hijo de la luz y de la sombra va començar a l'abril a Elx i culminarà a Oriola, el bressol del poeta, el 30 d'octubre, el mateix dia del centenari del seu naixement.

Però el cantautor va anar més enllà en l'explicació del seu projecte: 'És un espectacle tancat i barrat', va sentenciar.'No hi cabran bisos perquè acabar l'actuació amb un gran èxit meu trencaria l'esperit del concert i el des­motivaria'. La gent ja ho sap. De fet, Serrat va explicar que, fins ara, en la trentena de concerts de la gira, només ha fet un canvi en l'estructura, i va ser entre el primer concert i el segon: 'Sí, vaig especificar que només cantaria textos de Miguel Hernández', va recordar. Mediterráneo, Paraules d'amor o altres clàssics del repertori serratià seran substituïts per El niño yuntero, Las nanas de la cebolla o Hijo de la luz y de la sombra.

Aquests textos començaran amb Tres heridas. És a dir, 'la del amor, la de la muerte, la de la vida'. Ve a ser un pròleg del que seran les 19 cançons següents. 'L'ordre que he seguit, sense ser estrictament cronològic, porta el perfum del temps', va avançar Serrat. 'Va passant per un recorregut vital del poeta: la infància, l'amor, la guerra, la presó...'.

Aquest homenatge, que inclou temes dels dos discos en què Serrat ha musicat poe­mes de Miguel Hernández, el del 1972 i el d'enguany, va sorgir per inèrcia. 'Fa un parell d'anys pensava que aquest 2010 faria, en els meus concerts, una mena d'homenatge a Miguel Hernández en el centenari del seu naixement i vaig començar a donar voltes a la idea de fer alguna cançó... El que va passar va ser que em vaig anar engrescant fins que em vaig adonar que tenia prou material per fer un disc'.

Serrat no creu que el repertori de Miguel Hernández estigui esgotat. 'La seva obra és molt curta en el temps però molt intensa en la producció i, sobretot, considero que és un poeta molt musical, crec que en poden sortir encara moltes cançons, dels seus versos'. És molt difícil, això sí, que sigui ell qui les descobreixi. 'Els meus projectes de futur no crec que siguin amb poetes', va admetre.

Però Serrat se centra sempre en allò que té entre mans i es declara molt detallista en aquest sentit. 'Donar el vistiplau a un treball és gairebé impossible, però en aquest cas hi he dedicat tant de temps que crec que no hi cal res més', va dir, en referència a l'espectacle sobre Miguel Hernández. 'Hi ha les cançons que hi ha d'haver, les que jo he considerat, i fer alguna mena de canvi resulta ja molt poc probable'.

Costa trobar un artista tan convençut de la seva feina. 'És un concert molt especial, no només per tot l'embolcall que porta, sinó perquè Miguel Hernández serà l'únic protagonista', va dir Serrat. De fet, el cantautor dóna la paraula al poeta d'Oriola, que 'expressa el seu projecte de vida'.

Cinc anys després de la seva darrera presència al Grec, Serrat es va mostrar agraït, feliç i, sobretot, còmode actuant a Barcelona: 'Dino a casa, això és molt important. I dormo al meu llit, i em vindrà a veure la meva tieta i la resta de la família i els veïns', va comentar. Sentint-lo parlar ahir, en la presentació del seu espectacle, ningú no diria que ja no viu al Poble-sec, a pocs metres del Teatre Grec... Queden lluny els seus primers Grecs: 'La meva estrena com a espectador va ser un Medea, amb la Núria Espert', va recordar. 'El vaig veure pel canó de llums, que el tirava el senyor Gerardo, un veí meu'.

Aquell jove veí del Poble-sec omplirà la setmana que ve de gom a gom l'amfiteatre grec de Montjuïc durant cinc dies. 'És d'agrair que m'hagin convidat, no només per allò que comentava abans de dinar a casa, sinó per l'esforç que està fent tanta gent en temps de crisi'.