Público
Público

El sexe acapara les consultes dels nois de 14 a 16 anys

També l'alimentació i substàncies com el tabac o el cànnabis preocupen els menors

BRAIS BENÍTEZ

El sexe és la principal preocupació sanitària dels joves de 3r i 4t d'ESO. Així ho revela un informe del Departament de Salut fet al 96% dels centres educatius de Catalunya. Dels prop de 18.000 alumnes que han fet ús del servei d'assistència sanitària, un 71% eren noies per només un 29% de nois.

Les consultes relacionades amb la sexualitat, l'alimentació i el consum de substàncies han estat les més habituals, i són els temes en què el Departament de Salut havia posat més èmfasi. El 42% de les consultes han estat per temes relacionats amb la sexualitat i l'afectivitat, com l'ús del preservatiu o els sistemes anticonceptius. Les consultes sobre salut alimentària, assessorament dietètic, imatge corporal i activitats físiques han suposat un 22% del total. L'assessorament sobre l'ús de substàncies com el tabac, l'alcohol i el cànnabis, suposa el 20% de consultes, especialment per part dels nois. El 81% de les consultes no han requerit una derivació a centres sanitaris.

El projecte té una particular importància en la prevenció de les malalties de transmissió sexual, els embarassos no desitjats i els trastorns alimentaris, així com per diagnosticar precoçment les addiccions a les drogues.

L'estudi constata que també els alumnes de segon d'ESO anaven a l'assessorament sanitari, cosa que farà que de cara al curs vinent el programa s'estengui a tota la secundària.

Aquestes dades arriben després que l'Arquebisbat de Barcelona critiqués la web Sexe Joves del Departament de Salut, que assessora els joves en temes d'educació sexual, perquè "crea confusió sobre els valors morals dels adolescents i joves".