Público
Público

El Síndic alerta de danys en els drets dels infants

Ribó afirma que les retallades estan afectant la igualtat d'oportunitats

BRAIS BENÍTEZ

Les retallades en les prestacions públiques estan afectant negativament els drets de la infància, el col·lectiu més vulnerable a la pobresa i el més afectat per la crisi econòmica. Així ho va afirmar ahir al Parlament el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que va demanar a l'Administració 'més atenció a la infància i l'adolescència, el fonament i el futur de la nostra societat'. Entre les recomanacions al Govern: fer menys restrictius els límits per accedir a determinades ajudes socials, ja que s'han donat casos en què algunes famílies han hagut de renunciar-hi per no poder assumir la part que no sufraga la subvenció.

Ribó, acompanyat de la se­­­va adjunta per a la defensa dels drets de la infància i l'adolescència, María Jesús Larios, va presentar ahir a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el primer informe elaborat pel Síndic sobre els drets de la infància a Catalunya. L'informe revela que, segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), la població infantil experimenta un risc de pobresa del 23,4%, sis punts per sobre del risc de pobresa mitjà dels adults, situat en el 17,5%. Per això, el Síndic va mantenir que les polítiques destinades a la infància han de ser 'prioritàries': 'No poden anar lligades paral·lelament a conjuntures de retallades pressupostàries, són polítiques que haurien de ser les darreres afectades en qualsevol de les urgències sobre estalvi públic', va asseverar.

L'informe del Síndic revela un descens del 33% en les beques menjador

L'informe assenyala que el Departament d'Ensenyament ha reduït en 12 milions d'euros la despesa en beques de menjador, i hi ha destinat un 33% menys que l'any anterior. Segons Ribó, això 'pot fer créixer les desigualtats i les situacions de vulnerabilitat, i afectar la igualtat d'oportunitats'. El síndic també assenyala altres reduccions que afecten els infants, com ara 'el cas del personal de suport als centres escolars i als serveis educatius' o els ajuts per a activitats no lectives.

El Síndic considera que no sempre s'ha aprofitat prou el marge d'actuació legal per 'evitar les situacions de segregació' en l'àmbit educatiu, ja que hi ha escoles a Catalunya amb un 98% d'alumnat immigrant mentre la taxa d'immigració a la població és del 30%, o bé d'altres que tenen 'una sobrecàrrega d'alumnes amb necessitats especials comparat amb centres que estan a prop'. Per Ribó, aquestes són 'tendències que caldria combatre', ja que 'la concentració excessiva, desproporcionada i inequitativa de població escolar d'origen diferent o amb necessitats especials afecta els drets dels infants'. Ribó va assenyalar que aquests processos de segregació escolar 'es veuen reproduïts pels dèficits de gratuïtat real de l'escolarització en nombrosos centres concertats'.

Ribó: «Les polítiques per a la infància no poden anar lligades a l'estalvi públic»

D'altra banda, el Síndic tam­bé constata situacions que agreugen els drets dels infants en els àmbits de la salut i l'atenció a la discapacitat. En aquest sentit, l'informe denuncia la 'saturació' de la xarxa pública de centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ), fet que provoca que 'molts infants i adolescents no tinguin coberta adequadament l'atenció especialitzada en salut mental'. Aquesta situació fa que els infants amb discapacitats mentals hagin de patir llistes d'espera perquè se'ls faci una exploració i un diagnòstic que permeti donar-los una assistència adequada.

A l'últim, l'informe també detecta 'manca de places disponibles' en centres residencials d'acció educativa intensiva per als infants que pateixen problemes de salut mental severs, per a adolescents amb problemes psicològics i trastorns de conducta, així com per a menors estrangers no acompanyats. Aquests menors, va denunciar Ribó, 'resideixen en centres inadequats mentre esperen un altre recurs'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias