Público
Público

Socialistes i populars s'alien per evitar el nomenament de Sintes

La moció de censura aprovada contra el nou director del CCCB no és vinculant

PÚBLIC

El ple de la Diputació de Barcelona va aprovar ahir una moció per revocar el nomenament del periodista Marçal Sintes com a director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). La moció ha estat possible gràcies a l'aliança entre socialistes i populars: els 25 vots a favor del Partit Popular (PPC) i del Partit Socialista (PSC) han estat prou per superar els 20 en contra de Convergència i Unió (CiU) i les sis abstencions d'Esquerra (ERC) i Iniciativa (ICV).

La moció, però, no és vinculant i, per tant, la decisió serà del president de la Diputació de Barcelona, el convergent Salvador Esteve, segons van admetre ahir fonts del grup popular a la Diputació. El PP i el PSC demanen la convocatòria d'un concurs públic restringit per escollir el successor de Josep Ramoneda i avui portaran la proposta al ple de l'Ajuntament.

Encara que la votació no sigui vinculant i que, per tant, doni la decisió a Esteve, socialistes i populars consideren que, com a mínim, l'aprovació de la moció és una via per expressar el rebuig al sistema escollit per fer el nomenament.

ERC i ICV es van abstenir, però hi haurien votat a favor si el concurs públic que es demana fos obert. A més, ERC va destacar que aquesta és la primera crisi del govern de CiU i PP a la Diputació de Barcelona. El regidor republicà Jordi Portabella va assegurar ahir en un comunicat que lamenta com s'està fent el procés de selecció, que les discrepàncies entre CiU i PP suposen la 'primera crisi del govern' perquè 'el partit de Fernández Díaz disputa a CiU el lideratge de la Diputació, ja que amb el suport dels socialistes tindrien majoria'.

El nomenament de Sintes dilluns passat no va agradar en les files socialistes ni en les populars. Alberto Fernández Díaz va criticar la mesura per ser 'unilateral' i va parlar d'actitud deslleial per part de CiU cap al govern de la Diputació, format per convergents i populars, ja que 'no ha estat una decisió de govern sinó de la presidència'.

Fernández Díaz, número dos a la Diputació, va advertir abans-d'ahir que aquesta manera d'obrar de la coalició nacionalista 'obre una esquerda en la confiança del PP en les seves relacions polítiques i de govern amb CiU'.

El cap de l'oposició al Parlament, Joaquim Nadal, va negar tenir res en contra de Marçal Sintes, però va declarar que Ramoneda se n'havia hagut d'anar 'per raons que van més enllà de la gestió', i va emmarcar la sortida de qui va ser fundador i president del CCCB 17 anys com una 'última escombrada' des de la 'prepotència'.

L'endemà del nomenament de Sintes, Josep Ramoneda es va acomiadar de la que ha estat casa seva des que la va fundar, fa 17 anys. El seu llegat pesa i, per a molts, trontolla. Han estat anys d'apostar per una cultura com a altaveu dels abusos de poder a tot el món i com a obertura a altres pensaments. Aquesta línia contrasta amb les polítiques culturals conservadores que el mateix Ramoneda, en el seu comiat, va considerar que tendeixen a 'fer guanyar terreny a la preservació del patrimoni històric en detriment del pensament'.

En canvi, la tendència del CCCB, que ha vist créixer el Sónar, ha impulsat originals projectes literaris o cinematogràfics i ha creat escola, va cap a 'un cert humanisme digital', en paraules de Ramoneda, que no encaixaria gaire amb una exaltació del patrimoni.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias