Este artículo se publicó hace 54 años.
"Som figurants d'un parc temàtic"
Els habitants del centre històric denuncien que l'ajuntament no els té en compte en el disseny del model de ciutat
Representants de les associacions de veïns del districte de Ciutat Vella, urbanistes, arquitectes i membres dels serveis socials van trobar-se dimarts passat a l'Ateneu Barcelonès per denunciar que els habitants del districte "estan exclosos" de les polítiques dutes a terme per l'ajuntament. A més, van reclamar una reducció del turisme i la prohibició que es construeixin més hotels a la zona antiga de la ciutat.
Els veïns de Ciutat Vella es veuen com "els figurants d'un parc temàtic on cada dia és més difícil desenvolupar les seves activitats quotidianes", tal com va denunciar la representant de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella, Maria Mas Canals. Amb tot, van lloar la tasca que va dur a terme l'exregidora de Ciutat Vella Itziar González, que va abandonar el seu càrrec l'abril passat farta de la "duresa institucional". "L'Itziar sabia escoltar la ciutadania, i es posava al costat dels veïns i no dels especuladors", va recordar Maria Mas.
Els veïns creuen que l'ajuntament dóna prioritat als turistes
El centre històric de Barcelona és, des de fa anys, un reclam de primer nivell per als turistes d'arreu del món. Això ha derivat, segons els veïns, en el fet que les polítiques adoptades per l'ajuntament de la ciutat hagin "prioritzat" la indústria del turisme i aquelles que se'n deriven, principalment la immobiliària, deixant de banda les necessitats dels que hi viuen.
"El problema més important és la pressió dels interessos immobiliaris i, sobretot, la indústria del turisme", va afirmar l'arquitecte Josep Maria Montaner. Aquest catedràtic va explicar que l'obsessió de l'ajuntament per crear i difondre la "marca Barcelona" ha provocat que el procés de transformació de Ciutat Vella no hagi beneficiat els residents, sinó que s'hagi dut a terme prioritzant els interessos econòmics.
Desnonaments
"El problema més greu és la pressió dels interessos immobiliaris"
A l'acte es va reclamar la necessitat d'un canvi radical de les polítiques urbanes, posant els veïns al centre. Ada Colau, activista pel dret a l'habitatge a la ciutat, va denunciar l'alt preu dels pisos del casc antic de Barcelona, que està expulsant del barri les persones més joves i amb les rendes més baixes. "S'ha venut el sòl i s'ha privatitzat l'habitatge, que és caríssim", va denunciar Colau. Durant el 2009 es va doblar el nombre de desnonaments a Barcelona, fins a arribar a les 30 famílies que es van quedar sense sostre. A més dels desnonaments per impagament, els veïns van denunciar que se n'estan produint d'altres per construir nous hotels, com el que està projectat al carrer de Lledó, que ha obligat a marxar els habitants de dos blocs de pisos.
"L'urbanisme ha deixat de tenir la funció social que legalment té per estar al servei d'interessos privats", va denunciar l'advocat de l'Associació de Veïns del Casc Antic, Daniel Jiménez, que va culpar d'aquesta situació l'administració. Per Jiménez, les administracions actuen més com a gestores privades que com a defensores de l'interès públic.
"És el món al revés, les associacions de veïns no són interlocutores tan vàlides com les promotores immobiliàries en el diàleg per determinar projectes urbanístics. La persistència en el model Barcelona arriba a considerar els hotels com a equipaments", va explicar l'advocat.
Participació anul·lada
Els veïns asseguren que se senten exclosos de les decisions perquè els processos de participació ciutadana no estan funcionant. Els veïns es queixen que les institucions polítiques no estan tenint en compte els instruments formals de participació ciutadana.
"L'ajuntament té por del conflicte", va declarar el geògraf i urbanista Jordi Borja. Segons aquest expert, el consistori fuig del debat "perquè el considera perjudicial" i, per tant, prefereix no donar veu a la ciutadania. "L'Ajuntament de Barcelona no hauria de tenir por d'afrontar aquests temes", va sentenciar.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.