Público
Público

Tanques per a l'esport català

El Govern no ha pagat ni els premis ARC ni els ajuts econòmics del 2011 concedits a uns 300 atletes d'alt nivell

RUT VILAR

Tot i el missatge assossegat del secretari general de l'Esport de Catalunya, Ivan Tibau, els atletes del país viuen amb inquietud la crisi. Continuen treballant per assolir les millors marques, però la manca de patrocinadors provoca que alguns hagin hagut de canviar els seus hàbits d'entrenament. A més a més, el Govern no ha pogut complir enguany amb el pagament dels ajuts als esportistes d'alt rendiment català (les beques ARC) que anualment atorga la Secretaria General de l'Esport amb el suport del Consell Català de l'Esport. Unes beques de les quals es beneficien esportistes catalans que competeixen al màxim nivell, atletes paralímpics i esportistes que es troben en la transició al màxim nivell de la seva disciplina.

'El Govern anterior no va abonar els ajuts del 2010, que s'han pagat el 2011 i assumit amb pressupost, també, del 2011', explica Carles Giralt, responsable de l'àrea d'alt rendiment i esport federat del Consell Català de l'Esport. 'Per això les ajudes de l'any passat no s'han pogut pagar', continua. Diversos esportistes amb els ajuts ARC concedits així ho corroboren. 'S'abonaran durant aquest any', assegura, ferm, el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau.

El secretari general de l'Esport llança un missatge optimista pel nou any

Tot i això, els ajuts, si arriben, no se salvaran de les retallades: en els del 2010 ja es va repartir un 30% menys que el 2009 (de 900.000 euros a 630.000 en total en aquesta partida). Fins ara, uns 300 atletes gaudien cada any dels ajuts econòmics a l'alt rendiment esportiu. Uns ajuts 'petits', segons explica Giralt; d'entre 1.000 i 3.000 euros per esportista. 'L' ajustament serà minso', calcula Tibau. 'Entre un 5% i un 7%, com al pressupost de la Secretaria', apunta.

I prossegueix: 'La crisi no ha afectat en res l'esport català, els resultats així ho confirmen. L'única reducció important que s'ha fet des de la Secretaria és en infraestructures. Ara bé, la manca de patrocini privat sí que ha influït en els comptes dels clubs; molts han perdut els patrocinadors'.

Retallada d'un 30% en les beques del 2010, pagades amb un any de retard

La manca d'aportació de l'empresa privada en l'esport català ha comportat que l'oficina ARC concedeixi, en canvi, més beques en espècies de suport a l'entrenament. 'Hem augmentat beques d'estada al Centre d'Alt Rendiment (CAR) i centres de tecnificació, d'ajudes per a la preparació', explica Giralt. 'S'han ampliat els programes per a esportistes del CAR. Per exemple, gràcies a la nova piscina, s'ha fet un grup de natació per a saltadors de trampolí que no existia', explica Giralt.

I és que, sense patrocinadors, algunes promeses que es preparaven per compte propi al seu club s'han trobat sense recursos per pagar-se alguns serveis bàsics per a un atleta d'elit com per exemple visites al metge, al fisioterapeuta, entrenadors... 'O, fins i tot, el pis on vivien', afegeix Giralt. 'Hi ha joves que passen, inclús, per situacions familiars difícils'.

Al CAR de Sant Cugat, el pressupost del qual assumeixen al 50% la Secretaria General de l'Esport i el Consell Superior d'Esports, i als centres de tecnificació, els esportistes disposen de les millors instal·lacions, preparadors i especialistes per entrenar-se. Instal·lacions on poden viure, descansar, estudiar i alimentar-se segons les necessitats de cada un.

Pel que fa als Premis ARC, els últims que s'han convocat i donat són els del 2009. Els premis ARC es concedeixen a esportistes catalans absoluts amb medalles en campionats d'Europa o del món. 'Els del 2009 es van pagar el 2010. I els del 2011 ni s'han convocat, és possible que el 2012 es premiïn en un acte els resultats del 2010 i el 2011', detalla el responsable de l'àrea d'alt rendiment i esport federat del Consell Català de l'Esport.

'Això afecta un nombre d'esportistes variable, en funció dels resultats i, a més a més, són esportistes d'elit, que ja disposen d'altres ajuts', continua. 'Els Premis ARC són més un reconeixement que un ajut econòmic, de fet esportistes com els germans Gasol o Joan Carles Navarro mai n'han retirat els diners. Anualment es convocava un acte simbòlic de reconeixement i el 2011 no s'ha convocat', conclou Giralt.

A l'espera de la inauguració oficial, el CAR de Sant Cugat estrenarà en breu un nou mòdul. És probable, però, que la instal·lació, d'uns 25.000 metres quadrats i pendent encara de la col·locació d'alguns equipaments, no s'obri, d'inici, al cent per cent.

L'edifici disposa de tres piscines dissenyades amb les tecnologies més modernes (respectuoses amb el medi ambient); nous espais per als esports de combat, la gimnàstica artística, el tennis taula i l'halterofília; una sala per a l'entrenament de la força i una zona d'aigües per accelerar la recuperació després de l'esforç. El pressupost inicial del nou mòdul del CAR era de 36 milions.

'És un espai immillorable', celebra Tibau. 'Un referent mundial', destaca. 'I hem d'aprofitar el nou mòdul per vendre el CAR a tot el món. Hem de vendre unes instal·lacions excel·lents en un lloc on el temps permet entrenar-se en les millors condicions tot l'any', insisteix el secretari general de l'Esport. 'Fins ara, això s'ha fet molt malament, ni tan sols se n'havia actualitzat la web en deu anys', critica.

De cara als Jocs de Londres, Tibau no perd l'optimisme: 'Els esportistes catalans tornaran a aconseguir molt bons resultats', augura. Als últims Jocs Olímpics, els de la Xina, hi van competir 97 esportistes catalans, 59 homes i 38 dones, que van tornar a casa amb set medalles penjades al coll: un or, cinc plates i un bronze.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias