Este artículo se publicó hace 13 años.
Un teatre més nacional que mai
Públic
L'aposta per autors de la talla de Joan Maragall i Josep Maria Benet i Jornet, amb la col·laboració de directors i actors catalans, dibuixa les línies mestres de la quinzena temporada del Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Una nova temporada que, tot i la retallada del nombre d'espectacles, està impregnada per un accent marcadament català.
En un any en què s'ha commemorat el 150è aniversari del naixement i el centenari de la mort de Maragall, la programació del TNC arrencarà el 29 de setembre amb dos plats forts de la dramatúrgia catalana històrica i actual: Una vella, coneguda olor, de Josep Maria Benet i Jornet, i El comte Arnau, de Joan Maragall. La història de la Maria, una noia jove sumida en un conflicte íntim a la Barcelona proletària del 1962, i les vivències del comte Arnau, personatge llegendari ben arrelat en la cultura popular, obren una programació amb versions contemporànies de grans obres clàssiques, entre les quals n'hi ha de Jacint Verdaguer i Josep Pous i Pagès. A més, també es representaran textos de Jesús Moncada.
«És una proposta rabiosament catalana», diu el director del TNC
En la presentació de la nova temporada, el director del TNC, Sergi Belbel, va definir la proposta artística com a "rabiosament catalana". Belbel va justificar la retallada del nombre d'espectacles al·legant restriccions pressupostàries i una expressa voluntat de "mantenir la qualitat" de les produccions i dels espectacles que s'ofereixen. El director artístic va recalcar que el Nacional no és "només un centre d'exhibició teatral sinó també de producció", de la qual cosa es desprèn que tan important és oferir espectacles com "parir-los des de dins de la casa".
El quinzè curs del TNC compta, entre les seves propostes, amb clàssics del gènere com El mercader de Venècia (Shakespeare), èxits pretèrits de la casa com Agost (dirigida de nou per Sergi Belbel) i textos intemporals com Canigó, de Jacint Verdaguer.
I més enllà de la procedència, del conjunt de propostes presentades també es desprèn la voluntat del teatre de no obviar la complicada realitat social i econòmica que viu el país. Obres com Els baixos fons (de Màxim Gorki i dramatúrgia de Carme Portaceli i Albert Tola) o en clau nacional Trifulkes de la Katalana Tribu (de VÍctor Alexandre i Zitzània Teatre, amb direcció de Pere Planella), així ho acrediten.
Belbel subratlla que no és només un centre d'exhibició, sinó de producció
Nous autors
De forma paral·lela a l'inici de la quinzena temporada del TNC, comença la sisena edició del Projecte T-6. Un any més tornen les apostes d'aquesta companyia teatral consolidada com un referent de promoció de l'escriptura teatral catalana. La companyia ofereix tres nous espectacles per aquest any: Eufemistes, de Jordi Oriol; Voyager, de Marc Angelet, i L'ombra al meu costat, de Marilia Samper.
Enguany els actors i actrius Àngels Poch, Oriol Genís, David Vert, Anna Moliner i Òscar Castellví es mantenen com a nucli estable i pal de paller de la Companyia T-6, que es veurà ampliada per a cada espectacle. Pel que fa als autors de les obres destaquen, entre d'altres, el tàndem format per Nao Albet i Marcel Borràs. D
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.