Público
Público

El tercer sector reclama més recursos contra l'exclusió

La Fundació Catalana de l'Esplai presenta el llibre Ciutadania i inclusió social'

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

L'anomenat tercer sector d'acció social va reclamar ahir, durant la presentació del llibre Ciutadania i inclusió social, un paper més actiu i més recursos, tant econòmics com de participació en l'espai públic, per lluitar contra l'exclusió, que cada vegada afecta més persones i de característiques diverses per culpa de la crisi.

Josep Gassó, president de la Fundació Catalana de l'Esplai, una de les organitzacions membres de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, va demanar davant del conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, present a l'acte, que, tot i les retallades pressupostàries anunciades pel nou Govern, s'augmenti la despesa en aquest sector.

Les organitzacions demanen l'augment del pressupost per a l'acció social

El president de la Fundació Catalana de l'Esplai va recórrer al símil de l'atur per justificar la seva petició. 'Si quan la crisi provoca que caigui l'ocupació es destinen diners als subsidis, tampoc hauria de semblar tan estrany que es destinin més diners per a la inclusió quan augmenta l'exclusió social'.

La Fundació va encarregar, just quan començava la crisi econòmica actual, l'estudi presentat ahir en format de llibre, acompanyat de vídeos amb documents personals de gent exclosa que s'ha beneficiat del treball d'entitats del tercer sector. Ciutadana i inclusió social és un treball realitzat per l'Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigit pel catedràtic i col·laborador de Públic Joan Subirats i finançat per la Fundació La Caixa.

L'estudi, elaborat en els últims tres anys, constata que l'exclusió social ja no és un risc reservat només a la gent que viu en la pobresa, sinó que s'ha diversificat i ja afecta certs grups de gent benestant i de classe mitjana. 'Ja no podem parlar de persones, sinó de situacions d'exclusió', va resumir Joan Subirats.

Subirats, director de l'obra: 'Cal parlar desituacions d'exclusió i no de persones'

Pel catedràtic de Ciència Política, si la crisi marca un canvi d'època i la pobresa esdevé exclusió, el tercer sector també planteja un debat sobre l'espai públic que es dibuixa més enllà de les administracions, de manera que les entitats ja no poden ser considerades només com a subministradors de serveis delegats pels governs.

El llibre vincula la inclusió social al desenvolupament del concepte de ciutadania i al fet que els afectats es puguin beneficiar de serveis d'acollida i acompanyament i assoleixin autonomia personal, coses que les administracions no poden proporcionar sense la intervenció de les entitats.

El conseller Josep Lluís Cleries va ratificar la intenció del nou Govern de lluitar per la cohesió social a Catalunya i va recordar que ahir mateix es va aprovar la constitució del Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars, que presidirà Teresa Crespo a proposta del PSC acceptada pel president Artur Mas. El consell estarà integrat per 20 membres que no rebran cap retribució i la seva funció serà assessorar el Govern català en polítiques de benestar social i protecció de la família.