Público
Público

Tercer vessament de fuel a Tarragona en quatre mesos

Entre 5.000 i 15.000 litres de combustible van ser abocats al mar ahir

MARIA MORELL

Una taca de fuel d'entre 5.000 i 15.000 litres va aparèixer ahir davant del cap de Salou. Es tractava d'un producte de color verd amb irisacions del qual es desconeixia la procedència, encara que es va descobrir hores després de detectar-se un vessament d'uns cent litres de fuel procedent d'una canonada de descàrrega del pantalà de Repsol. Es tracta del tercer vessament registrat a la zona en els últims quatre mesos: l'11 d'octubre del 2010 es va detectar una taca de 140 hectàrees i el 22 de desembre es van abocar al mar 180.000 litres des de la plataforma Casablanca, també de Repsol. Capitania Marítima va anunciar ahir que obriria un expedient a Repsol i la companyia també iniciarà una investigació interna.

El vessament d'ahir ocupava uns dos quilòmetres quadrats i fonts de Salvament Marítim van anunciar que estudiaran si el producte era igual al que unes hores abans s'havia escapat de la canonada de Repsol. En aquest cas es tractava d'uns cent litres de fuel que van arribar a 300 metres de la platja de la Racona de la Pineda (Vila-seca), situada molt a prop del pantalà. Hores més tard els equips d'intervenció van localitzar l'altra taca davant del cap de Salou.

Abans del vessament s'havia detectat una petita fuita

El pla d'emergències per contaminació accidental en aigües marines (Camcat) va mobilitzar un helicòpter per avaluar l'abast de les dues taques, el buc polivalent Clara Campoamor, el remolcador portuari Ròmul, l'embarcació auxiliar Roxega, dues barques tipus pelicà i efectius del Servei Marítim i del Servei de Protecció a la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil.

A primera hora de la tarda, després d'un matí de temps molt serè, va començar a bufar el mestral, factor que va ajudar a allunyar el fuel de la costa. Els tècnics ja donaven per fet que no arribaria a les platges i que probablement avui dilluns ja no farà falta reprendre les tasques de neteja.

El vessament d'ahir arriba quan encara no s'han aclarit del tot dos episodis, molt seguits, de contaminació. El passat 22 de desembre es van abocar al mar 180.000 litres de cru des de la plataforma Casablanca, situada a 53 quilòmetres del delta de l'Ebre. La companyia va atribuir la causa a un error humà, en obrir un operari una vàlvula equivocada en la posada en marxa de la plataforma després d'una parada de manteniment.

La taca va obligar a fer un gran desplegament de mitjans

El passat 11 d'octubre, Asfaltos Españoles (Asesa), companyia filial de Repsol i Cepsa, va originar un vessament a l'interior del port de Tarragona que es va sobreeixir mar endins i va formar una taca de 140 hectàrees. Asesa només va admetre la taca petita dins del port de Tarragona, però les anàlisis del Ministeri de Foment van ser concloents: les dues eren el mateix producte.

Tant l'Ajuntament de Vila-seca (CiU) com el de Salou (FUPS) han mostrat la seva indignació per un "altre episodi més de contaminació de Repsol", tal com va dir un portaveu de l'ajuntament vila-secà.

Encara no s'han aclarit del tot dos incidents d'octubre i desembre

De la seva banda, els pescadors estudien presentar una demanda contra la companyia petroliera. La Federació de Confraries de Pescadors de Tarragona vol demanar al Congrés dels Diputats una resolució per la qual se'ls informi immediatament de qualsevol incident al mar que pugui afectar la salut pública.

Sara del Río, responsable de contaminació de l'organització ecologista Greenpeace, va denunciar ahir que "tot i la proliferació d'incidents que acumula Repsol, tot apunta que aviat obtindran l'informe favorable del Ministeri de Medi Ambient per explotar dos pous més davant del delta de l'Ebre, a més de 700 metres". L'ecologista va demanar que aquesta permisos "no es concedeixin a Repsol".

De la seva banda, Àngel Juárez, president de l'entitat ecologista Mediterrània, va demanar "més duresa a les administracions a l'hora de sancionar els delictes ecològics" i també va instar Repsol a "ser més transparent" i a "complir el compromís, encara pendent, de mostrar-nos les seves instal·lacions".