Público
Público

Totes les terrasses seran iguals

El nou Ajuntament convergent vol posar fi a la disparitat de criteris i mobiliari aplicats actualment

JORDI SUBIRANA

Barcelona tindrà una única ordenança que regularà el funcionament de les terrasses i que fins i tot establirà aspectes com ara el mobiliari, la decoració i els horaris dels locals, que fins ara són dispars. El nou govern municipal de CiU modificarà l'ordenança i establirà, abans de l'estiu que ve, uns criteris generals per a aquests espais.

Una de les mesures que s'implantaran serà el mateix horari per a tota la ciutat. Les úniques diferències seran que hi haurà un horari per als dies feiners i un altre per al cap de setmana, i un horari per a l'hivern i un altre per a l'estiu.

Els horaris seran fixos en tots els barris de la ciutat i només variaran segons l'estació de l'any

Actualment, les característiques i els horaris de les terrasses varien força d'un districte a un altre. Cada zona aplica punts de vista diferents en qüestions com ara el mobiliari, els para-sols, les jardineres, l'amplada, l'existència o no de tancaments i els horaris. Així, per exemple, a l'Eixample els restauradors han de plegar a mitjanit, i a les Corts, una hora abans. En canvi, en punts de Ciutat Vella tenen autorització per obrir fins a les tres de la matinada.

Un altre element de disparitat és l'amplada de les voreres. Al districte de l'Eixample, les terrasses no es poden col·locar en voreres inferiors a 4,5 metres, mentre que al de Sant Andreu s'autoritzen en les de 3,7 metres.

El portaveu de la Unió de Comerciants de Barcelona, Manuel Jiménez, assegura que cal posar en marxa una normativa general que iguali tots els comerciants i s'evitin 'greuges com fins ara'. La segona tinent d'alcalde i regidora de Promoció Econòmica, Sònia Recasens, té una opinió semblant. 'S'ha volgut regular en excés. La nostra intenció és que la nova reglamentació pugui estar enllestida l'estiu vinent', assegurat.

El consistori prepara una prova pilot que posarà en pràctica a les terrasses del Paral·lel

Una de les possibilitats és que els dies laborables les terrasses obrin a l'estiu fins a la una de la matinada, una hora més del que ara està permès, i fins a les dues de la matinada el cap de setmana. També s'unificaran la resta d'aspectes, de comú acord amb el sector. Amb tot, fer les terrasses iguals a tot Barcelona és impossible, tal com reconeix Recasens, que afirma que molt probablement la nova normativa inclourà excepcions.

Un dels punts en què costarà més que l'Ajuntament i els restauradors es posin d'acord serà en els preus. Els comerciants demanen que sigui el tipus de carrer el que determini el que s'haurà de pagar. 'No és el mateix estar al passeig de Gràcia que en un carrer poc transitat', sosté Jiménez, i en alguns punts de la ciutat ja s'aplica aquest criteri.

Es treballa per presentar un disseny específic per uniformar aquests espais d'aquí sis anys

Darrerament, però, alguns dels restauradors del passeig de Sant Joan, els que tenen establiments entre la plaça Tetuan i l'Arc de Triomf, s'han queixat que paguen els mateixos preus que al passeig de Gràcia tot i tenir una activitat comercial força inferior. L'Ajuntament diu que aquest tema es tractarà per separat, 'a banda de l'ordenança urbanística'.

El president de l'Associació d'Hotelers i Restauradors de la Rambla de Catalunya, Alberto Mejías, veu amb bons ulls que es faci una normativa única i que les terrasses obrin fins a la una de la matinada a l'estiu. 'El que no tindria sentit és fer-ho quan fa fred. A l'hivern, en la majoria de terrasses no hi ha ningú fins tan tard'. Mejías també defensa que sempre que es pugui les terrasses es col·loquin alineades, com ja s'ha fet a la rambla de Catalunya.

El vicepresident primer de la Federació de Veïns i Veïnes de Bar­celona (FAVB), Jordi Giró, defensa que els criteris s'unifiquin quant a estètica, sobretot territorialment, però demana anar amb molta cura amb els horaris. 'En carrers estrets o en aquells on la terrassa estigui a tocar dels edificis, tancar massa tard pot provocar problemes de convivència', avisa Giró.

Una de les zones on ara es dóna més disparitat de criteris és el Paral·lel, on la confluència de tres districtes (Ciutat Vella, Eixample i Sants-Montjuïc) fa que les característiques de les terrasses i els horaris de tancament variïn notablement d'una vorera a una altra. 'Hi ha fins a tres horaris diferents', diu Jiménez. Això portarà l'Ajuntament, properament, a posar en marxa una prova pilot just en el punt d'aquesta coneguda avinguda on conflueixen els tres districtes, amb la intenció que un pla similar es pugui estendre a la resta de la ciutat.

El pla del Paral·lel diu que les terrasses poden tancar a la una de la matinada els dies laborables, i a les dues els caps de setmana. La nova reglamentació també preveu que el mobiliari de les terrasses tingui un disseny específic d'aquí sis anys. De moment, la norma concreta que les taules i les cadires han de ser d'alumini o acer inoxidable, tot i que es poden revestir de fundes, mentre que els para-sols han de ser de material tèxtil i llisos. Quant a les jardineres, seran de fusta o terrissa.

Amb la nova reglamentació, les terrasses del Paral·lel, i molt probablement després les de la resta de la ciutat, hauran de deixar lliure com a mínim la meitat de la vorera i no es permetrà utilitzar fonts sonores ni musicals. La llicència que s'atorgarà a un comerciant tindrà una vigència d'entre sis mesos i un any i mai serà de caràcter indefinit.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias