Este artículo se publicó hace 13 años.
Tres opcions per al monument gai
Barcelona serà una de les poques ciutats que homenatjarà el col·lectiu homosexual, però encara dubta del lloc
Els barcelonins tindran un monument en record de les persones represaliades per la seva opció sexual abans que acabi aquest mandat. De fet, la previsió és que la polèmica ubicació del monument es decideixi a principis de febrer, quan es reuneixi la comissió assessora de monuments creada per l'Ajuntament de Barcelona. Aquest va ser el compromís a principis de mandat i dins de l'equip de govern ningú dubta que serà així.
ICV-EUiA, responsable del departament de Drets Civils, defensa la ubicació de la plaça de la Sagrada Família tal com es va decidir des del Consell Municipal de Gais, Lesbianes i homes i dones Transsexuals, l'òrgan consultiu de l'ajuntament en aquesta matèria.
Hereu qüestiona la tria d'ICV de fer-ho davant de la Sagrada Família
El PSC ho veu diferent. L'anunci de la decisió del consell va fer ploure crítiques dels partits de l'oposició i dels sectors catòlics, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va assegurar que de cap de les maneres s'instal·laria a la Sagrada Família.
A més d'aquesta opció, des de la Coordinadora Gai i Lesbiana s'ha proposat també la Rambla, al costat del mural de Miró, on l'any 1977 la policia va carregar contra una manifestació gai. L'altra opció és la glorieta del Parc de la Ciutadella, on fa 18 anys un grup de nazis va matar una dona transsexual.
Aquesta última és la proposta del Front d'Alliberament Gai de Catalunya que considera que, a més a més, serviria per donar visibilitat al fenomen transsexual, que és el col·lectiu que encara té més terreny a recórrer per deixar de ser discriminat. Actualment ja hi ha una placa commemorativa, però segons alguns col·lectius no és suficient.
La Rambla i el Parc de la Ciutadella són les alternatives a la ubicació original
Diferents triangles rosesEl disseny del monument encara no està clar, però segons fonts consultades es tracta d'una sèrie de triangles de color rosa que volen representar les diferents agressions que han patit les persones d'aquest col·lectiu. Els triangles roses són el distintiu amb el qual els nazis marcaven els homosexuals durant el nazisme i des de llavors són un dels símbols de gais i lesbianes.
El disseny del monòlit, que està en mans de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins, necessita també el vistiplau de la comissió assessora d'escultures. El que sí que ja està decidit és la inscripció que hi haurà en una placa als peus del monòlit: "En memòria dels gais, les lesbianes i les persones transsexuals que han patit persecució i repressió al llarg de la història. Barcelona 2011".
Poques ciutats en tenenQuan Barcelona inauguri el monument es convertirà en una de les poques ciutats del món que dedica una escultura al col·lectiu gai. Actualment, les principals ciutats que en tenen són Nova York, Washington, Amsterdam, Berlín i Sydney. A Catalunya l'única ciutat que ha instal·lat un monòlit en homenatge als gais és Sitges. En la majoria d'aquestes ciutats, el monument s'ha instal·lat en llocs on hi havia hagut alguna agressió.
El més famós és el de Nova York, a pocs metres del Club Stonewar, un bar on es reunien homosexuals. El 28 de juny del 1969, com a protesta per una batuda policial, el col·lectiu es va enfrontar als antiavalots en el que està considerat el primer acte d'orgull homosexual. Per aquest motiu se celebra el 28 de juny el Dia Internacional de l'Orgull Lèsbic, Gai, Bisexual i Transsexual (LGBT).
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.