Público
Público

TV3 programa una marató especial contra la pobresa

S'emetrà el pròxim mes de març, impulsada des del mateix Govern

JOÃO FRANÇA

Després que la Generalitat anunciés les mesures insuficients, segons entitats del tercer sector social que prendria per frenar la pobresa que ja afecta un 19,9% dels catalans, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals presenta la marató que ja havia anunciat per lluitar contra la pobresa i respondre a la "situació d'excepcionalitat" que viu Catalunya com a conseqüència de la crisi econòmica.

Antoni Bassas i Agnès Marquès presentaran la marató televisiva i radiofònica que emetran TV3 i Catalunya Ràdio i, segons va anunciar el president de la CCMA, Enric Marín, s'emetrà durant el mes de maig i tindrà un format semblant al de La Marató anual de TV3 per lluitar contra malalties diverses.

El projecte sorgeix després que el Govern hagi reduït la RMI i altres ajuts

La iniciativa permetrà recaptar fons que aniran destinats a diferents projectes de lluita contra l'exclusió social d'entitats que treballen en el terreny assistencial, l'habitatge, la infància i la inserció sociolaboral. La recaptació de fons, però, no és el que més valoren les entitats de la iniciativa de la CCMA.

Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, va remarcar en declaracions a aquest diari que "és una campanya que ens ajuda a sensibilitzar", més enllà dels diners que puguin recaptar.

Les entitats valoren la iniciativa, però critiquen la retallada de recursos socials

Diverses entitats del tercer sector social es van reunir amb el conseller de Benestar social i Família, Josep Lluís Cleries, el president del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Enric Marín, i la directora de TV3, Mònica Terribas, i van valorar molt positivament la Marató per la pobresa. Des de la Taula del Tercer Sector van assegurar que "les entitats socials del país comparteixen plenament els objectius" del programa: "La sensibilització de la ciutadania, la mobilització solidària amb els qui pateixen més la crisi i la recaptació de fons per als projectes de lluita contra la pobresa" que, afegeix, "no són molt visibles".

La iniciativa, assegura Guiteras, "fomentarà la solidaritat, i això ajudarà molt les associacions que hi treballem". Valora especialment el fet que "una maquinària com la de La Marató pugui posar-se al servei de la feina que fan les entitats". En aquest mateix sentit, el conseller va declarar que "els 20 anys d'experiència de TV3 organitzant La Marató seran molt valuosos al servei d'aquest nou projecte".

Respecte al contingut del programa, el seu director, Lluís Bernabé, va dir que intentarà "mostrar totes les cares de la pobresa a tot Catalunya". "Volem transmetre el missatge que la pobresa ens afecta a tots perquè tots podem entrar en perill d'exclusió social", va afegir.

Des de les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) destaquen que "el respecte a la imatge de les persones en situació de pobresa o risc d'exclusió i la presentació de la realitat que pateixen amb un enfocament positiu, que posi de relleu les vies per superar les dificultats, són dos dels factors clau".

Per Guiteras el projecte passa per "la implicació de tots en la responsabilitat pública, que no només passa pel finançament". Tot i això, recorda que el projecte surt en un moment en el qual recursos que considera bàsics com ara la renda mínima d'inserció (RMI) i els ajuts al lloguer s'estan veient retallats. "Reclamem que els pressupostos a polítiques contra la pobresa es mantinguin o millorin", va assegurar. Va afegir, però, que també és molt important tenir una ciutadania activa. El lema del programa és "que ningú quedi fora de joc".