Público
Público

Uns petits apunts de com pot ser el 2012

Hola. Sóc la Lucía i vinc des del futur. No porto el detergent, me l'he deixat. Vostès llegeixen això el 2 de gener, però jo acabo de tornar del desembre del 2012 per resumir una mica com està la cosa. Que com he aconseguit viatjar en el temps? No es preocupin, és una cosa relacionada amb el bosó de Higgs. Molt complicat. Un altre dia en parlem. L'important no és això. L'important és que he vist el futur i vinc aquí a donar unes quantes pistes de què és el que podem esperar a Catalunya en aquest any que vostès encara no han viscut.

1. La sanitat deixarà d'existir com a tal. Ho sento, és així. Vostès creuen que ara la cosa està una mica malament, però estan molt equivocats. No és que desaparegui la conselleria, sinó que el que desapareixerà del tot és el concepte de la sanitat. Però estiguin tranquils: les malalties seguiran aquí. Que 2012 estreny però no ofega.

S'ha acabat discutir de cogombres i destil·leries anglosaxones; veurem vodka

2. En una tònica més frívola, estem d'enhorabona. Deixarem de banda el gintònic durant una bona temporada i entrarà el vodka amb força com a nova beguda per a les nits catalanes. S'han acabat les discussions sobre cogombres i destil·leries anglosaxones. Ara parlarem de patates poloneses, herbes finlandeses i aromes russes. Sol o amb tònica. Però toca canviar.

3. Per als amants de l'urbanisme, un apunt: després de tant anar i venir, després de tanta polèmica, la plaça de Catalunya finalment trobarà la seva raó de ser i serà destinada a la construcció d'un fort armat i una estàtua eqüestre per al nostre Pep Guardiola. Se li faran ofrenes cada dia que hi hagi partit i sonarà, perpètuament, com a fil musical la versió de La gent normal de Manel.

4. Després de la tisorada i les retallades socials, el 2012 serà l'any en què l'austeritat farà efecte en la població civil. Però no únicament en el seu estatus, sinó en tots els capítols de la quotidianitat. Se substituirà el "a què et dediques?" com a manera de lligar als bars pel "què opines de les taxes al capital?". Noves preguntes, mateixa finalitat.

Tornarem a fumar als bars. En tots els establiments i amb un renovat afany

5. Tornarem a fumar als bars. A tots els establiments, i amb un afany renovat. El 2012 fumaran fins i tot els nadons.

6. Encara que el Govern hagi anunciat la desaparició del cànon digital a final del 2011, hi haurà una nova polèmica: el cànon físic. El cànon físic serà molt més inflexible que l'anterior de la ministra Sinde: es perseguirà rotundament tot aquell que consumeixi productes de paper o derivats d'aquest, de manera que els editors i lectors de llibres tradicionals hauran de passar a la clandestinitat. Una pena.

7. S'acabarà el debat sobre el doblatge a les sales de cinema a Catalunya. El president Mas i el Consell Audiovisual arribaran a un acord perquè ens deixem de ximpleries i tot se subtituli en xinès. Dins del nou afany de fer de la cultura un bé comercial i exportable, té sentit començar a fer gestos de complicitat al tigre asiàtic. El futur ens ho agrairà.

Es perseguirà rotundament a tothom que consumeixi productes de paper

8. Després de molts disbarats, veurem finalment l'arribada dels anhelats brots verds. Es tractarà d'un conjunt de carxofes plantades per uns pagesos a la plana del Prat del Llobregat a final del 2011, que per sort tindran la fortuna de germinar a l'abril del 2012. La sorpresa serà tal que obligarà a una celebració conjunta de totes les forces polítiques. Es decretarà la carxofa com a nova imatge de prosperitat i es plantejarà fins i tot la possibilitat de substituir la rosa del dia de Sant Jordi per una bona carxofa (com més verda, millor).

9. El Barça guanyarà la Lliga i ja ningú es preguntarà per què ni res, simplement se'ls donarà les gràcies i un pis a Torrevella a cadascun dels jugadors.

Ja ho saben, en exclusiva des d'aquest seu i nostre diari, els desitgem a tots que estiguin gaudint d'un feliç 2012 i que tinguin en compte totes aquestes notícies per al que s'acosta. El vodka deixin-lo a prop. Salutacions des del futur.