Cargando...

Un curs amb més alumnes per als mateixos mestres

El curs s'iniciarà amb 21.000 nous estudiants. L'objectiu principal de la Generalitat és combatre l'alt fracàs escolar de Catalunya

 

Publicidad

El Departament d'Ensenyament tenia raó. El nombre de professors serà el mateix que el curs passat, amb 67.054 docents. Però els sindicats tampoc anaven errats quan asseguraven que haurien d'aguantar més pressió a causa dels nous alumnes que s'incorporaran a l'ensenyament públic. Estava previst que fossin 15.000 nens entre 3 i 16 anys però al final l'ajustament del cos docent haurà de ser més dur. La consellera Irene Rigau va admetre ahir que l'augment d'escolars al sistema públic serà de 21.000, una xifra molt superior.

Publicidad

L'oferta de places públiques ascendeix a 838.408, però sumades les vacants a escoles concertades i privades, la xifra augmenta a 1,28 milions de nens en les modalitats presencials.

Click to enlarge
A fallback.

La plantilla docent es manté, però amb 400 contractes més a mitja jornada

El nous esforços dels mestres estaran obligats per les mesures ja anunciades per la conselleria fa mesos: l'eliminació de la sisena hora en la majoria dels centres només 442 centres la mantindran i l'obligació per als professors de fer una hora lectiva diària més que el curs passat. També s'han pogut ajustar les necessitats d'escoles i instituts mitjançant un major ús de contractacions de mitja jornada, que passen de les 1.752 de l'any passat a les 2.116 d'aquest. El que sí que ha fet el departament és cobrir les 1.789 baixes que es van donar l'any passat per jubilació, tot i que estava previst que se'n cobrissin només la meitat.

Publicidad

Amb aquests grans números començarà un curs escolar que la consellera Irene Rigau no va defugir d'admetre que serà "complicat". Més enllà de la polèmica sobre el model d'immersió lingüística, un dels mandats prioritaris del Govern és la lluita contra el fracàs escolar, complexa d'assumir amb l'augment de la ràtio general d'alumnes per professor. Tot i la falta de recursos humans, Ensenyament preveu posar el focus del curs en el foment de la lectura, la detecció de dificultats a l'alumnat i el seguiment individualitzat.

Les fórmules telemàtiques podrien guanyar pes durant el curs. Aquest estiu 130.000 alumnes i famílies s'han descarregat exercicis de reforç per realitzar durant l'estiu en el portal habilitat per la Generalitat. A partir d'ara, Ensenyament també té intenció d'informar sobre el currículum escolar dels alumnes mitjançant internet, perquè les famílies puguin tenir més dades sobre l'educació del seu fill.

Publicidad

Es redueixen els barracons, però 220 grups s'encaixen en centres

La crisi deixarà empremta aquest curs. Els centres de formació professional veuran com a les seves aules hi entren aquest any gairebé 10.000 alumnes més que el curs passat. Hi haurà més joves de més de 25 anys que mai davant la impossibilitat de trobar una feina. I les restriccions pressupostàries del Govern faran que, a més de la desigual relació alumnes-professor, els centres estiguin més atapeïts que mai.

Publicidad

Davant la frenada en la construcció de nous centres i amb l'objectiu de llogar menys barracons, la conselleria ha encabit 220 grups d'escolars en edificis d'escoles ja existents. De totes maneres, el departament no ha pogut evitar que encara quedin 1.015 barracons, que allotjaran al voltant de 20.000 alumnes. Cada mòdul prefabricat té un cost anual de lloguer de 130.000 euros. En tot cas, aquest curs s'estrenaran 38 noves escoles i se n'ampliaran 23 més.

Rigau va assegurar ahir que a la conselleria s'han fet mans i mànigues per trobar recursos econòmics i reduir l'impacte de la retallada pressupostària del departament. En aquest sentit s'entén la implicació de l'Obra Social de La Caixa mitjançant els recursos que anualment consigna a despesa social de la Generalitat en el finançament dels menjadors escolars, assumint que la crisi està fent estralls en les famílies i que era imprescindible. De moment s'hi abocaran 26 milions d'euros, però no es descarta que, si la situació econòmica no millora, s'hi hagin de destinar més diners aquest mateix curs.

Publicidad

El que no canviarà gaire serà el pressupost per a despeses corrents que tindran els instituts. Si a principis d'any se'ls va comunicar una retallada del 20% a causa de la pròrroga del pressupost de la Generalitat, ara que aquest ja està aprovat la retallada es limitarà a poc menys del 10%.

Respecte als horaris, només cinc centres catalans faran l'horari compactat. El 90% de les escoles ha optat per acabar el seu horari lectiu entre les cinc i dos quarts de sis de la tarda, mentre que un 3,28% ho farà a les quatre.

Publicidad