Cargando...

Esforços per evitar que un crim obri un conflicte racial al Besòs

La mort a trets d'un jove senegalès mou associacions i l'Administració a impedir una espiral de violència al barri

Publicidad

La mort a trets d'un jove senegalès als barri del Besòs, presumptament a mans d'un jove d'ètnia gitana, ha atiat el perill d'una espiral de confrontació racial que tant les diferents associacions com l'Administració intenten evitar com sigui. La tensió que es va desfermar dimarts entre la comunitat senegalesa, poques hores després del crim, va acabar amb els agents antiavalots dels Mossos intervenint per apaivagar l'intent de revolta que va deixar contenidors bolcats i els vidres de diversos cotxes trencats.

Publicidad

Durant el matí d'ahir, desenes de compatriotes de la víctima, Ibrahima Dieye, de 32 anys, es van aplegar davant el número 6 del carrer Palerm, on va tenir lloc el crim. En un ambient més calmat que el que s'havia viscut la nit anterior, els ànims dels concentrats oscil·laven per moments entre la tristesa i l'abatiment cap a la ira i la indignació. "Si no hi ha justícia hi haurà venjança, això segur", clamava enfurismat un jove subsaharià. Un altre saltava per apaivagar els ànims: "Nosaltres no volem anar a matar ningú, volem estar tranquils", deia.

Click to enlarge
A fallback.

La idea del mòbil racista s'estén com la pólvora entre els joves subsaharians

Però el cert és que la idea del mòbil racista s'estenia com la pólvora entre els joves, amb cara de cansats. Molts d'ells, segons van explicar, havien passat tota la nit treballant als hivernacles de fruita del Maresme. La majoria estaven convençuts que la mort del seu compatriota no era sinó la conseqüència de "l'auge del racisme als països europeus", i posaven com a exemple l'assassinat de dos senegalesos a la cèntrica plaça Dalmazia de Florència, a mitjan mes de desembre passat.

Publicidad

"El que ha passat a Itàlia, ara aquí. Ja n'hi ha prou, ja n'hi ha prou", repetia Mactar Diop. Tunko, nascut a Gàmbia, reclamava que "s'ha d'educar els nens espanyols amb educació i respecte cap als negres. No som objectes ni brossa. Som éssers humans". Tunko explicava que, en una ocasió, un escolar l'havia senyalat al metro dient que feia pudor. "Si creixen amb aquesta filosofia això serà una bomba, perquè algun dia ens en cansarem", mantenia.

Els companys de la víctima reparteixen la seva foto amb el lema "Justícia"

Publicidad

Altres dels concentrats evitaven deixar-se dur per la ira i recordaven l'Ibrahima com "un bon noi, que mai s'havia posat amb ningú". Els companys de la víctima van repartir cartells amb la seva foto i una llegenda: "Justícia", sota l'estreta vigilància de policies uniformats i de paisà que des de dimarts han mantingut la seva presència a la zona.

El risc que aquest profund malestar desemboqués en una venjança col·lectiva contra la comunitat gitana que resideix al barri va dur les associacions gitanes i senegaleses a intervenir amb celeritat. El vicepresident de l'Associació de Senegalesos de Catalunya, Mbaye Gaye, va qualificar el crim de "fet puntual" i va assegurar no tenir indicis que l'assassinat tingués un origen racista. "Estem intentant mediar amb els més joves, que tenen la sang més calenta, perquè no hi hagi més embolic", va assegurar Gaye, alhora que expressava que el fet que es produeixi un assassinat per una "simple discussió" en una societat com la catalana és "inacceptable".

Publicidad

"Estem mediant amb els més joves, que tenen la sang calenta", diu Gaye

També la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic) va mostrar públicament la seva solidaritat i condol amb la família i amics del jove senegalès mort i va demanar que el crim no sigui utilitzat "com una via de possibles enfrontaments". El vicepresident de l'àrea de Política i Comunicació de la Fagic, Cristobal Laso, va demanar que es respecti la presumpció d'innocència dels detinguts i que no es vinculi el que va succeir amb el fet que siguin d'ètnia gitana. "Deixem actuar la policia, que sigui l'autoritat judicial la que investigui i condemni, no ens avancem", va dir. Les dues associacions van anunciar una roda de premsa conjunta que duran a terme avui amb l'objectiu de posar fi a la tensió latent al barri del Besòs.

Publicidad

El Departament d'Interior va descartar també el mòbil racista. El conseller Felip Puig va assegurar que l'assassinat va ser un "accident individual" i es va mostrar convençut que la mala maror no comportarà un conflicte col·lectiu. El conseller va mantenir que l'incident no respon a un conflicte social latent sinó a una "baralla innocent pel futbol" que va acabar malament. Tot i així, va confirmar que la presència policial a la zona es mantindrà "tot el que faci falta" per tranquil·litzar els veïns, i va informar que els mediadors culturals ja estaven parlant amb les comunitats afectades.

Entitats gitanes i senegaleses fan avui una roda de premsa conjunta 

Publicidad

SOS Racisme va lamentar i condemnar la mort del jove i va demanar responsabilitat "en aquests moments de dolor i ràbia" per tal de no incrementar l'odi entre comunitats: "Aquests fets no es poden utilitzar per criminalitzar tot el col·lectiu gitano ni la diversitat mateixa".

A partir de les sis de la tarda, prop de 200 senegalesos i veïns del Besòs van marxar pel barri per condemnar el crim i fer una crida a la convivència, informa Marc Ustrell. La manifestació es va desenvolupar sense incidents i qualsevol guspira de violència va ser apagada ràpidament pels mateixos manifestants, que van fer un emotiu minut de silenci.

Publicidad

 

Publicidad