Público
Público

TRIBUNALS  Acord de la Fiscalia amb acusats i víctimes de l'accident del metro de València

S'evita el judici amb la retirada de l'acusació per a quatre acusats i penes de 22 mesos de presó per a la resta, que probablement no seran privats de llibertat

Imagen de archivo de la comisión de investigación sobre el accidente de metro en Valencia de 2006. / EFE
Reunió de la comissió d'investigació sobre l'accident del metro en València del 2006. / EFE

públic i agències

La Fiscalia Provincial de València ha aconseguit un acord amb els acusats i víctimes de l'accident de Metrovalencia del 3 de juliol de 2006, en el qual van morir 43 persones i altres 47 van resultar ferides.

Finalment no hi haurà judici. Així ho ha confirmat la mateixa presidenta de l'Associació de Víctimes a RTVE aquest divendres. L'acord haurà de ser ratificat aquest pròxim dilluns a la Ciutat de la Justícia de València.

L'acord contempla la retirada de l'acusació per a quatre acusats i penes de 22 mesos de presó per a la resta.

Fonts judicials coneixedores de la negociació han assenyalat que la ex-gerent de Ferrocarrils de la Generalitat (FGV), Marisa Gracia, és una de les quatre persones beneficiades a qui el Ministeri Públic deixarà d'acusar de manera oficial dilluns que ve, quan estava previst l'inici del judici.

La vista, que tindria lloc gairebé 14 anys després del fatal descarrilament en el Jutjat penal 6, serà previsiblement un mer tràmit en el qual es verbalitzarà l'acord aconseguit entre la Fiscalia i la principal acusació, que exerceix l'Associació de Víctimes del Metro del 3 de Juliol, i en el qual la resta de processats admetran la seva conformitat amb la pena de 22 mesos, que amb tota probabilitat no implicarà la seva entrada a la presó.

L'Associació de Víctimes de l'Accident del Metro del 3 de Juliol (AVM3J) reclamava en el seu escrit inicial d'acusació una condemna de quatre anys de presó -cinc mesos més que la Fiscalia- per a cadascun dels vuit acusats per aquest succés, per considerar-los autors materials -per omissió o cooperació necessària- de 43 delictes d'homicidi per imprudència greu professional, 47 delictes de lesions i un delicte contra els drets dels treballadors.

Un altre dels aspectes clau de l'acord, segons l'agència EFE, és que no es reclamarà cap mena de responsabilitat civil als quatre processats que admetran la seva responsabilitat en l'accident, ja que les indemnitzacions van ser abonades.

Aquest serà el punt i final d'una causa que ha superat fins a tres intents d'arxivament judicial, un d'ells secundat per la Fiscalia, tots ells esmenats per l'Audiència Provincial.