Público
Público
FINANCES PÚBLIQUES

Acord entre el Govern municipal i ERC per aprovar un pressupost "rècord" a Barcelona

El ple aprovarà dimecres uns comptes de 3.200 milions, que creixen un 6,5% respecte els del 2020. Són expansius per afrontar la crisi econòmica i social desencadenada per la Covid i inclouen una partida de 300 milions per donar suport a l'economia local

Jaume Collboni, Ada Colau i Ernest Maragall en la presentació de l'acord de pressupostos del 2021.
Jaume Collboni, Ada Colau i Ernest Maragall en la presentació de l'acord de pressupostos del 2021. Maria Belmez / ACN

acn

El Govern municipal de Barcelona i ERC han presentat aquest diumenge l'acord pel pressupost del 2021. L'alcaldessa, Ada Colau; el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni; i el líder dels republicans, Ernest Maragall, han detallat els comptes per l'any que ve. El pressupost supera els 3.200 milions -xifra rècord que suposa un creixement del 6,5% respecte els actuals- per afrontar la crisi sanitària, econòmica i social derivada de la pandèmia del coronavirus. S'ampliaran el parc d'habitatge públic i la lluita contra la pobresa infantil, i es donarà suport a l'economia local amb una iniciativa de 300 milions. El ple de dimecres aprovarà els comptes i el Govern municipal confia que altres grups de l'oposició s'hi sumin.

L'anunci oficial s'ha fet aquest diumenge a la tarda al Saló de Cent de l'Ajuntament, en una roda de premsa conjunta entre Colau, Collboni i Maragall. L'alcaldessa de Barcelona ha destacat que els del 2021 seran els pressupostos més alts de la història, i que esdevindran un "instrument principal" perquè l'Ajuntament afronti la crisi.

Per la seva banda, Maragall ha aplaudit que el pressupost sigui "expansiu" per afrontar la crisi i la recuperació: "Hem de demostrar que podem ser una ciutat líder de bona gestió, creativa i de realitat transformadora". El líder dels republicans a Barcelona també ha remarcat que l'acord inclou una comissió bilateral i un grup de treball per assegurar la "concreció operativa". Maragall ha asseverat que ERC vetllarà, criticarà i exigirà que l'Ajuntament compleixi aquest "contracte d'obligat compliment" amb la ciutadania. "Avui comença la feina, i tenim una marató d'un any per demostrar que és un gran acord", ha conclòs.

Resposta social i econòmica

Els comptes de Barcelona pel 2021 també inclouen uns fons específic de reforç dels serveis públics. A més, s'incorporarà un fons d'atenció a la infància de 12 milions. També es destinaran 12 milions més per millorar partides per a persones vulnerables, atenció domiciliària i diversos dispositius per respondre a la crisi del coronavirus.

Els nous pressupostos també preveuen dotar amb un milió les ajudes a famílies monoparentals, nombroses o viudes -amb la despesa de l'IBI, i un import de 50 milions per a l'adquisició de pisos socials. També hi haurà una partida de 26 milions per a la rehabilitació, ampliació i millora d'equipaments, i els districtes de la ciutat obtindran 30 milions extres per invertir en projectes "de proximitat". La taxa de terrasses es reduirà un 75%.