Cargando...

Aràbia Saudita busca una sortida econòmica per a les seves desastroses aventures militars

Aràbia Saudita ja no pot mantenir el seu pols permanent amb l'Iran

Publicidad

Muhammad bin Salman, ministre de Defensa d'Aràbia Saudita i fill del monarca del regne wahabita.

JERUSALEM - A mitjans de l'any passat Riad va anunciar que revitalitzaria la seva economia per fer-la més competitiva i menys dependent del petroli, però Aràbia Saudita continua enredada en gairebé tots els conflictes militars de la regió, fins a tal punt que aviat haurà de tornar a determinar les seves prioritats internes i externes.

Publicidad

El Programa per a la Transformació Nacional (PTN) anunciat a la primavera preveu triplicar en només tres anys els ingressos derivats de qualsevol altre origen que no sigui el petroli, que constitueix el 39 per cent del producte interior brut. No obstant això, analistes occidentals consideren que aquest PTN peca d'massa ambiciós i en la pràctica és irrealitzable. Una característica essencial del PTN consisteix a reduir significativament la intervenció de l'Estat en l'economia, la qual cosa exigirà un enorme esforç als diferents sectors econòmics no estatals, a més d'una gran reducció dels subsidis amb què compten la major part de les famílies saudites.

Click to enlarge
A fallback.

Aràbia Saudita ja no pot mantenir el seu pols permanent amb l'Iran

Tot això i molt més s'ha de fer després d'un prolongat període en què el preu del cru ha estat i continuarà sent molt barat en comparació amb els 120 dòlars el barril que va aconseguir fa no gaires mesos. Als mercats hi ha un excés de petroli i és precisament ara quan Aràbia Saudita més necessita aquests diners.

Riad perd en tots els fronts: Síria, Líban, Iemen, Iraq i Egipte

Aquest últim any ha estat l'annus horribilis de l'Aràbia Saudita. A Síria, fa dotze mesos els rebels que compten amb el suport de Riad dominaven a Alep, mentre que fa pocs dies s'ha consolidat la derrota d'aquests aliats saudites a mans de l'Exèrcit sirià, de Rússia i de les milícies xiïtes de l'Iraq i d'Hesbol·là. Paral·lelament, la situació econòmica ha arribat a tal extrem que a finals de novembre Riad va acceptar reduir dràsticament la producció de petroli en benefici de l'Iran en el marc de l'OPEP, tot perquè el preu del petroli es recuperi en els mercats; una recuperació per a la qual Riad no compta amb cap garantia.

Publicidad