Público
Público

Aragonès a Sánchez: "Si està tan convençut que amb el diàleg minimitzen l'independentisme, que posin les urnes"

El president de la Generalitat vol que la desjudicialització "tingui els efectes de l'amnistia" i confia en canvis legals aquest any

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ofereix una roda de premsa.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ofereix una roda de premsa. ACN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat aquest dimarts que la "desjudicialització" pactada amb l'Estat a la darrera reunió de la taula de diàleg "tingui els efectes de l'amnistia". La Generalitat i el govern espanyol van acordar la setmana passada avançar en reformes legislatives que suposin la fi de la judicialització del procés independentista. En una roda de premsa de balanç del curs polític, Aragonès ha afirmat que aquests canvis "hauran de ser efectius abans de finals de desembre". "Abans d'acabar l'any s'ha d'haver concretat i ha d'haver hagut canvis en la legislació per acabar amb el procés de judicialització", ha resumit.

"Si Pedro Sánchez està tan convençut que amb el diàleg minimitzen l'independentisme, que posin les urnes"

També s'ha referit a les paraules del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que divendres va vincular el diàleg amb el Govern a la pèrdua de força de l'independentisme que recull el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). "Si està tan convençut que amb el diàleg minimitzen l'independentisme, que posin les urnes", l'ha reptat, i ha advertit que "mentre la ciutadania no pugui votar, el conflicte continuarà".

Per això, ha tornat a reivindicar l'amnistia i l'autodeterminació com a solucions a la situació política catalana. "Com que és una reivindicació àmplia, continuada en el temps i absolutament transversal i perquè tenim tota la nostra determinació, estic convençut que ens en sortirem", ha afirmat.

"El procés de negociació avança i ha de continuar avançant molt més"

Pel que fa als resultats de la taula de diàleg de dimecres passat, els ha considerat "parcials, no complets", però necessaris per "anar avançant". "El procés de negociació avança i ha de continuar avançant molt més", ha valorat.

Sobre la negativa del govern espanyol a dur al Congrés dels Diputats la reforma del delicte de sedició o una llei d'amnistia –esgrimeixen que no hi ha majories suficients perquè prosperin–, Aragonès els ha assenyalat que "les majories es construeixen si hi ha voluntat". "Nosaltres estem disposats a construir-la", ha indicat.

Els pressupostos, amb la CUP i els Comuns

"Ens dirigirem a tot aquest espai de l'esquerra nacional i del sobiranisme d'esquerres"

D'altra banda, el president de la Generalitat ha confiat en aprovar els pressupostos de l'any 2023 amb la CUP-NCG i En Comú Podem. "Volem que siguin aprovats amb els vots que van permetre la meva investidura i l'aprovació dels pressupostos de 2022", ha dit aquest dimarts en una roda de premsa per fer balanç del curs polític. "Ens dirigirem a tot aquest espai de l'esquerra nacional i del sobiranisme d'esquerres", ha afirmat, i ha explicat que el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ja hi ha contactat.

"Hem arribat a consensos i acords per a la investidura i que van permetre l'aprovació del darrer pressupost i aquí és on ens centrarem", ha insistit. Per això, ha instat els grups parlamentaris a donar suport als pressupostos que elabori l'executiu català i a "decidir si volen ser al costat de les solucions o dels problemes".

Aragonès ha garantit que els comptes de la Generalitat per al 2023 "reforçaran l'estat del benestar, l'economia productiva i que seran també uns pressupostos de xoc contra els efectes de la inflació". També ha defensat que Catalunya té "un nivell fiscal adequat", després que veus de JxCat hagin fet una crida a rebaixar impostos i a suprimir-ne alguns com els de successions i donacions.

També ha reconegut que l'economia catalana es troba "en una situació d'alta complexitat", però ha assegurat que les previsions auguren un "creixement més lent" però sense recessió. "Catalunya seguirà creixent probablement a un ritme menor que l'actual, amb menys intensitat", ha destacat.

Sobre el que sí ha llançat un advertiment és sobre la inflació i "l'augment desbocat de preus" i ha garantit que "el Govern hi serà" per protegir la població: "Davant de les dificultats, la Generalitat de Catalunya se situa al costat de la gent".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?