Cargando...

Artur Mas plega per no ser un "fre" a JxCat després d'haver estat imputat per l'1-O

L'expresident de la Generalitat assegura que tenia la decisió presa "abans de l'estiu", i que la seva renúncia "no implica cap missatge a ningú, i menys al president Puigdemont". "No em retiro de la política, la faré d'una altra manera", proclama. 

Publicidad

El president del PDeCAT, Artur Mas, aquest dilluns a la seva arribada al comité nacional del partit. EFE/Marta Pérez

barcelona, Actualizado:

Mas plega de la presidència del PDeCAT. I ho fa per no ser un "fre" a "l'expansió" de Junts per Catalunya, un cop ha estat imputat en la causa ampliada "dels fets de l'1 d'octubre", segons ha anunciat l'expresident de la Generalitat aquest dimarts. Una decisió anunciada d'urgència, però que Mas assegura que havia pres "abans de l'estiu". I que no té res a veure amb les decisions de l'actual líder indiscutit de l'independentisme conservador, Carles Puigdemont, ni s'ha de llegir "com un missatge" al president cessat, segons s'ha preocupat de recalcar Mas. També ha assegurat que no deixa la política activa: "la faré d'una altra manera", ha dit.

Publicidad

Artur Mas ha insistit, no obstant, que aquesta imputació no és la raó principal de la seva decisió, sinó la "secundària". Però que "les dues raons juntes", i el seu complicat "calendari judicial" -espera una inhabilitació per la consulta del 9N, i el Tribunal de Comptes li reclama "una part important" del seu patrimoni, també pel 9N- li resta "marge de maniobra", i l'ha dut a "materialitzar ara" la decissió.

Click to enlarge
A fallback.

L'anunci arriba just l'endemà que es filtressin les seves paraules en l'executiva del PDeCAT, que s'han interpretat com una crítica a la línia d'actuació de Puigdemont després del 21D. Una interpretació que Mas s'ha esforçat a combatre. 

Mas, de fet, ha presentat en alguns moments JuntsxCat gairebé com una nova refundació del seu partit -refundat només un any i mig abans-, amb "la base del PDeCAT i aportacions noves", i com una "oportunitat d'or" per eixamplar la base de l'independentisme conservador, aprofitant l'empenta de l'èxit electoral.

Publicidad

Artur Mas, arribant a la seu del PDeCAT, aquest dimarts, abans d'anunciar la seva dimissió com a president del partit. / PDeCAT

El 47,5%, insuficient per a la independència exprés

Sobre el moment de fer el seu "pas al costat", Mas ha raonat que hauria estat malinterpretat si l'hagués fet abans del referèndum de l'1-O o de les eleccions. També ha negat que tingui res a veure amb la imminent sentència del cas Palau, que afecta plenament CDC, perquè l'antiga Convergència ja "va pagar el preu més alt, que és desaparèixer", i perquè els possibles casos de corrupció investigats són "dels anys 90", i anteriors per tant a la seva etapa com a líder del partit.

La renúncia de Mas s'ha produït, curiosament, dos anys exactes després que, el 9 de gener del 2016, va fer el seu "pas el costat", que va permetre Puigdemont accedir a la presidència de la Generalitat. Aquell dia, Mas va renunciar a intentar la investidura, com exigia la CUP per fer possible la formació de govern i no anar a noves eleccions.

Publicidad

Mas ha comparegut en la seu del PDeCAT acompanyat per la plana major de la formació: la vicepresidenta, Neus Munté; la coordinadora general, Marta Pascal, i el coordinador d'organització, David Bonvehí, a més de dirigents com l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias.

Publicidad