Público
Público

VAGA GENERAL "Avui hem aturat el país" 

La Taula per la Democràcia condemna la "violència" de la policia estatal l'1-O i demana la "immediata retirada" dels seus efectius desplaçats a Catalunya. Durant la jornada d'avui, des d'aquesta capçalera, Públic, només s'informarà sobre esdeveniments relatius a la resposta de la població catalana a la repressió policial.

Publicidad
Media: 5
Votos: 1

Manifestants aixequen les mans per remarcar el caràcter pacífic de la mobilització / Queralt Castillo

Catalunya "ha rebutjat la violència" policial aquest dimarts. Aquest és el missatge que ha donat la Taula per la Democràcia en l'acte culminant de la jornada de vaga, en una multitudinària manifestació que ha aplegat desenes de milers de persones a la Plaça Universitat de Barcelona, que s'ha celebrat en paral·lel a protestes davant dels ajuntaments de municipis grans i petits d'arreu de Catalunya.

En la concentració s'ha proclamat que "avui hem aturat el país". En un manifest llegit poc després de l'inici de la manifestació s'ha assenyalat que aquest dimarts "la ciutadania" de Catalunya "ha rebutjat la violència exercida pels cossos de seguretat de l'Estat" durant el referèndum de l'1-O", i que aquesta mateixa ciutadania ha denunciat "pacíficament, però amb fermesa", la "vulneració dels drets fonamentals i les llibertats democràtiques".

Pancarta a la manifestació per la democràcia i contra la violència policial / Europa Press

La manifestació l'havia convocada la pròpia Taula per la Democràcia, formada pels sindicats i entitats com l'ANC i Òmnium Cultural, coincidint amb la jornada de vaga. Els convocants han cridat els ciutadans a "la defensa d’un marc democràtic" basada "en el diàleg i no en la força". Però també han demanat ajut exterior. En concret, han demanat als partits polítics estatals i europeus que "facin tot allò que sigui necessari per garantir els drets fonamentals i les llibertats de la ciutadania de Catalunya".

A la vegada, els convocants han exigit la "immediata retirada dels cossos policials estatals" desplaçats a Catalunya per reprimir el referèndum. Avui mateix, fonts del Port de Barcelona han divulgat que els dos vaixells noliejats per allotjar els agents romandran a la ciutat fins al dia 11 d'octubre, quan estava previst que salpessin demà dimecres.

"Avui s'ha vist gent molt diferent"

Com ha estat habitual durant tot el dia, la manifestació ha transcorregut en tot moment en un ambient pacífic i festiu, i amb una mínima -i discreta- presència dels Mossos d'Esquadra.

Els concentrats han repetit lemes habituals les darreres setmanes, com "els carrers seran sempre nostres" o "passiu bé", dirigit als agents dels cossos estatals de policia. Han exhibit pancartes i han portat banderes. Majoritàriament, estelades, però també senyeres oficials, 'ikurriñes', banderes espanyoles republicanes i fins i tot alguna 'rojigualda'. Com la que duia R.E, gallega d'A Coruña i amb una filla nascuda a Catalunya, que no va votar diumenge, que hauria votat 'No' "en un referèndum amb garanties", i que ha acudit a Plaça Universitat per "condemnar la violència".

Amb la seva bandera espanyola penjada al coll, aquesta manifestant ha estat objecte d'una especial admiració. En un moment donat, un home s'hi ha atansat per lloar-la per tenir "els collons molt ben posats". I ella ha explicat que ha vingut caminant amb la bandera, tota sola, des del Paral·lel, i que en cap moment ningú l'havia increpat de cap forma.

No duien cap bandera M.G, L.R. i C.A., tres amigues d'entre 65 i 71 anys, assídues de les manifestacions independentistes i col·laboradores -dues d'elles- de l'ANC i d'Òmnium. "Avui s'ha vist gent molt diferent", expressaven. En to positiu, perquè "si volem un poble independent, ha de ser un poble divers". Preguntades sobre si avui es manifestaven contra la violència policial o a favor de la independència, han explicat que "va tot lligat". "És la primera vegada en la meva vida que veig una acció policial tan violenta i tan generalitzada", ha afegit la més gran de les tres, que ha puntualitzat que això inclou els seus anys de lluita antifranquista en temps d'estudiant, "quan vam tallar la Gran Via aquí mateix moltes vegades".

A més de manifestants, la concentració ha sorprès també turistes i passavolants. "No m'agrada el que està fent Espanya a Catalunya"; explicava G.F., alemanya de Düsseldorf. A la vegada, però, apuntava que "el separatisme no és la solució". "Rajoy i Puigdemont han de parlar, en cas contrari no se solucionarà el problema", ha opinat, mentre el seu fill, T.H., apuntava que "el poble ja no se'l pot aturar".

També demanava negociació O.P., anglès casat amb una catalana, que ha fet un paral·lelisme amb el Brèxit i creu que l'independentisme "no ha explicat prou les conseqüències de votar 'Sí'". Igualment ha assenyalat que la policia "hauria de protegir la gent, i no l'Estat". Al seu costat, L.F, de Manchester, i que treballa a Barcelona com a assessor financer, ha opinat que el Govern de Mariano Rajoy "ha de dimitir", per haver pres la decisió "inadmissible" d'enviar la policia a "colpejar la població". També ha reflexionat que res d'això no hauria passat "si els haguessin deixat votar, com a Escòcia".

I fins i tot hi ha qui ha vingut de lluny per assistir a la manifestació. Com S.A i M.P.S, una parella corsa de 64 i 58 anys, que han viatjat en cotxe des de Granada, on eren de vacances, i que s'han declarat meravellats i "al·lucinats" amb el "pacifisme" dels catalans. "Si això hagués passat a Còrsega, nosaltres no hauríem resistit tan pacíficament", confessen.