Público
Público

Barcelona posarà el nom de dones rellevants del món del llibre, la cultura o l'associacionisme a diverses biblioteques 

La poeta Ana María Moix, la periodista Rosa M. Arquimbau i l'escriptora Carmen Laforet són algunes de les escollides

28/02/2024 - Una biblioteca de Barcelona.
Una biblioteca de Barcelona. Ajuntament de Barcelona

Diverses biblioteques de la ciutat Barcelona passaran a tenir el nom de dones rellevants del món del llibre, de la cultura o de l'associacionisme de la ciutat. En l'actualitat la majoria de les biblioteques porten noms d'homes, per això Biblioteques de Barcelona, la regidoria de Cultura i els districtes han impulsat l'assignació de noms de dones nascudes a Barcelona o amb un vincle fort amb la ciutat. En concret, s'incorporaran en sis equipaments que només porten el nom del barri.

Els noms escollits són els de la poeta Ana María Moix (Biblioteca Fort Pienc), la periodista Rosa M. Arquimbau (Vila de Gràcia), l'escriptora Carme Laforet (Vilapicina), la bibliotecària Aurora Díaz Plaja (Nou Barris), l'activista M.Àngels Rivas (Canyelles) i la periodista María Sánchez (Zona Nord). Això permetrà elevar a 13 el nombre de biblioteques de la capital amb nom de dona.

Pel que fa a les dones escollides, Ana María Moix (Barcelona, 1947-2014) va ser una editora, escriptora i poeta i està considerada una de les principals veus literàries de l'anomenada Gauche Divine a la Barcelona dels anys seixanta i setanta del segle XX. Autora d'una àmplia obra literària, el 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Rosa Maria Arquimbau (Barcelona, 1909-1992) va ser una narradora, comediògrafa i periodista, que es va estrenar amb només 15 anys i destacava per tenir una "visió feminista i avançada per l'època", segons destaca l'Ajuntament en un comunicat. Després de la guerra civil va exiliar-se durant set anys a París i en morir, el 1992, va deixar diverses obres inèdites.

Carmen Laforet (Barcelona, 1921 – Majadahonda, 2004) va ser una novel·lista que va viure el gruix de la seva vida a Madrid. Va fer-se coneguda després de guanyar el Premi Nadal de 1944 amb l'obra Nada. Aurora Díaz Plaja (Barcelona, 1913 – 2003) va ser bibliotecària i escriptora i durant la Guerra Civil va organitzar el Bibliobús, que arribava a les primeres línies del front. A la postguerra, va organitzar les biblioteques de Catalunya i va publicar diverses guies de lectura i treballs especialitzats.

Maria Àngels Rivas Ureña (Targist, Marroc, 1935 – Barcelona, 1994), va ser una activista veïnal, que als anys seixanta va arribar a Barcelona. Veïna de Nou Barris, va militar al PSUC i va treballar intensament per millorar la realitat social del seu districte. Va ser presidenta de l'Associació de Veïns de la Guineueta. I Mària Sánchez Ledesma (Barcelona, 1963-2023) va ser periodista als Serveis Informatius de RTVE Catalunya. Va ser tot un referent periodístic i personal per als companys de professió.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?