Cargando...

La bombolla del ‘coworking’ amaga la falta de rendibilitat dels espais en lloguer

Un 20% de les noves oficines que s’instal·len a Barcelona ho fa sota aquesta modalitat, tot i que en un 60% dels casos la fórmula no ofereix beneficis. La ciutat s’ha convertit en un pol d’atracció per aquests equipaments, però la manca d’oferta per subministrar la demanda genera pressió immobiliària a la ciutat.

Publicidad

Espai de coworking La Vaca, situat al barri de Gràcia.

BARCELONA,

Amb la irrupció de les startup o les empreses amb base tecnològica, els espais de treball compartit, els coworking estan posicionant-se com una alternativa de flexibilitat laboral per algunes companyies o professionals autònoms. A hores d’ara, ja suposen el 20% de les noves contractacions d’oficines a Barcelona. Però darrere d’aquest fenomen apareixen dubtes sobre la rendibilitat del seu model de negoci i els seus efectes perjudicials sobre el mercat immobiliari.

Publicidad

El repte de reduir els costos

Malgrat la necessitat que tenen els treballadors de disposar d’aquest tipus d’equipaments, la rendibilitat econòmica no ha acompanyat en aquest procés de creixement. L’entitat Comunidad Coworking assegura que un 60% dels espais no són rendibles. “Hem detectat, amb dades de 2017, que un 38% dels coworking va haver de tancar les seves portes per la impossibilitat de reduir costos”. En aquest model, el 40% del pressupost se’n va al pagament del lloguer. A aquesta partida, s’hi han d’afegir les despeses fixes de manteniment, treballadors i subministraments. “No som cap excepció a les empreses que tenen dificultats per quadrar números”, assenyalen des de Comunidad Coworking.

Click to enlarge
A fallback.

La cultura del ‘coworking’

Per a les grans firmes, els espais compartits es valoren per la flexibilitat que els hi permet reduir o ampliar les instal·lacions en funció de com marxa el seu negoci. En l’àmbit català i estatal, les empreses encara mostren reticències “per la suposada pèrdua de la imatge corporativa i els perills tecnològics que implica per la seguretat informàtica el fet de compartir les dades amb altres usuaris”, comenten des de Proworkspaces.

L’obsessió per la rendibilitat

Aquest creixement deriva en un accés escàs a l’oferta. JLL calcula que la taxa de disponibilitat d’oficines a Barcelona és del 5,7%. A Madrid, la xifra supera el 10%. En el cas dels coworking, la mida sí que importa. Quan més gran és l’espai, la rendibilitat s’incrementa. Per obtenir beneficis, els centres han de tenir més de 25 usuaris. A més, per guanyar més, les empreses ofereixen serveis addicionals, com restauració, activitats o esdeveniments.

Publicidad