Cargando...

El bullying LGTBIfòbic creix a Catalunya

L'informe de l'Observatori contra l'Homofòbia sobre l'estat de la LGTBIfòbia del 2016 alerta de l'aflorament d'aquest assetjament als centres escolars i visibilitza la realitat de les persones trans. També critica la manca d'implementació de la llei 11/2014 que protegeix els drets del col·lectiu perquè encara no desplega el règim sancionador.

Publicidad

El Parlament de Catalunya després d'aprovar la Llei contra la LGTBIfòbia. PARLAMENT

BARCELONA, Actualizado:

L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) engega des de l'aprovació de la Llei 11/2014 al Parlament de Catalunya, coneguda com la llei contra la LGTBIfòbia i considerada una normativa pionera a tota Europa, un informe anual en què valora les denúncies del col·lectiu LGTBI comunicats a l'entitat. Les dades d'aquest any, corresponent a les incidències recollides el 2016, revelen un augment de les denúncies que tenen a veure amb el bullying LGTBIfòbic a tota Catalunya. Si bé aquest assetjament escolar representava un 4,4% de les denúncies el 2015 i ocupava un sisè lloc d'incidència, ara ha pujat al segon àmbit de denúncies amb un 13,1% d'incidències registrades.

Publicidad

Tanmateix, l'informe assenyala com a positiu, i com a resultat del desenvolupament de la Llei 11/2014 després de la pressió històrica dels col·lectius LGTBI, que el 2016 s'ha avançat en la protecció del dret a la salut d'aquestes persones en aprovar-se un nou protocol de les tècniques de reproducció assistida per a qualsevol dona -sense atendre a la seva orientació sexual-, i un nou model a la salut per a les persones trans, sense necessitat d'acreditar cap patologia per accedir a un canvi d'identitat. A més, com celebra l'informe, “s'han començat a incorporar mesures de garantia de drets dels infants trans” que permeten decidir el nom de l'infant que pot constar a la targeta sanitària i també a tota la documentació oficial.

Click to enlarge
A fallback.

Dos manifestants en la marxa de l'Orgull Gai. REUTERS/Javier Barbancho

El col·lectiu trans també augmenta el nombre de denúncies respecte l'any anterior, juntament amb les incidències generalistes (que afecten a tot el col·lectiu LGTBI), de dones lesbianes i bisexuals, i de persones bisexuals. L'anàlisi de l'OCH indica, però, que el col·lectiu que més denuncia continua sent el d'homes gais i bisexuals (50%), tot i que ha disminuït la seva proporció respecte de la resta de col·lectius en relació a 2015 (55,7%). A més, destaca que el 2016 s'han registrat els primers casos de persones intersexuals que han patit interfòbia i, fins i tot, el cas d'una persona que s'identifica com a tercer gènere i que no vol pertànyer a la categoria de trans.

La llei contra la LGTBIfòbia, encara sense implementar

Totes aquestes denúncies que rep l'Observatori constitueixen, segons l'estudi, “únicament una part de la LGTBIfòbia que de fet existeix a la societat” però permet controlar l'aplicació de la Llei 11/2014 que es va aprovar fa més de dos anys amb suport unànime al Parlament català. Tot i que es diu que la llei “comença a caminar” sobretot per les conquestes en l'àmbit de la salut, l'informe del 2016 lamenta que “la llei no ha estat implementada en la seva totalitat” perquè no s'ha desplegat el règim de sancions i infraccions que contempla la mateixa normativa contra les discriminacions i agressions per LGTBIfòbia, “fet que ha influenciat en els itineraris que han seguit les incidències del 2016”.

Publicidad