Público
Público
futur govern

Canadell insta a JxCat a rebutjar la "visió de país" d'Aragonès i s'autodescarta per formar part del Govern amb ERC

Considera que "no hi ha un full de ruta clar" cap a la independència i que "només" es parla d'amnistia i autodeterminació. Acusa ERC de voler fer un canvi d'esquerres "tòpic" i no una "transformació cap a un país nòrdic".

Joan Canadell en l'últim acte com a president de la Cambra de Comerç. 28 de gener de 2021.
Joan Canadell en l'últim acte com a president de la Cambra de Comerç. 28 de gener de 2021. Marta Casado Pla / ACN

El número 3 de JxCat per Barcelona el 14-F, Joan Canadell, ha assegurat que no comparteix la "visió de país" que va exposar el candidat d'ERC a presidir la Generalitat, Pere Aragonès, en la conferència d'aquest dijous. "Si això ho accepta Junts per Catalunya, jo em descarto per ser al Govern", ha reblat en una piulada a Twitter, que ha esborrat minuts després. Canadell deixa clar que és una "opinió personal" perquè no és en les negociacions entre les formacions.

Entre els motius esgrimits hi ha el fet que, al seu entendre, no hi hagi un "full de ruta clar" cap a la independència i que "només" es parli d'amnistia i autodeterminació. Alhora, acusa ERC de voler fer un canvi d'esquerres "tòpic" i no una "transformació cap a un país nòrdic". Segons ha detallat en un fil a Twitter, la proposta d'Aragonès no reflecteix el resultat electoral, amb una "Esquerra liderant i Junts, CUP i Comuns donant suport". "El resultat ha estat d'empat just al revés que el 21-D", assevera, de manera que a Esquerra creu que li correspon la presidència i a Junts el Parlament i la vicepresidència.

També critica que el pla de xoc proposat pel candidat d'ERC a presidir la Generalitat és "només social, en cap cas econòmic". "No parla enlloc de com de malament ho passen les PIME i autònoms, cap mesura innovadora o arriscada per tornar a l'activitat amb seguretat com altres països", ha insistit.

Alhora, creu que la proposta d'ERC deixa la transformació econòmica a l'espera dels fons europeus i, en canvi, creu que cal construir una societat del coneixement amb "plena ocupació i de qualitat internacionalitzada, sostenible i vertebrada al territori". "I això es pot fer ara, no cal esperar als fons, cal lideratge", ha conclòs.

Aragonès reclama un "acord sòlid" i polítiques d'esquerres

D'altra banda, Aragonès ha urgit a JxCat i a la CUP a arribar a un acord "sòlid i ferm" que permeti governar els pròxims 4 anys "per revertir d'una vegada la repressió, per aconseguir l'amnistia i avançar cap a l'autodeterminació". Durant la seva intervenció a l'inici del consell nacional d'ERC, el candidat ha recordat que ni la pandèmia ni la repressió "descansen". "Per això no podem perdre temps", ha conclòs. En el mateix sentit s'ha expressat el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que ha demanat als partits que poden ajudar a fer que "el Govern es concreti ben aviat" a deixar de banda les "temptacions egoistes". I és que, a parer seu, el futur executiu "s'ha de fonamentar en la generositat i en l'esforç de tothom".

A més, ha enumerat els reptes als quals s'enfronta Catalunya com la pandèmia, la crisi sanitària, econòmica i emocional que, a parer seu, requereixen una "política d'esquerres". "Però també tenim molts altres reptes com la transició ecològica o la derrota de la dreta", ha subratllat. Tot això, ha insistit, requereix un acord "sòlid i ferm" amb "tota la generositat que requereix el moment present". I és que, segons el republicà, cal tenir "ganes i les conviccions fermes". "Està a les nostres mans fer una nova Generalitat republicana", ha conclòs.