Cargando...

El cas Itaca Band des del feminisme: "Volem un reconeixement públic de l'agressió"

El grup de suport Seguim Aquí -que coordina les mobilitzacions feministes contra el grup- i les denunciades pel boicot al barri de Sants expliquen per primer cop com s'han viscut els fets des del moviment. Els col·lectius demanen un reconeixement del grup de la presumpta agressió masclista comesa pel cantant a una discoteca de Cerdanyola del Vallès.

Publicidad

Itaca Band a l'escenari durant el boicot feminista del passat agost de 2017. @catzona

BARCELONA, Actualizado:

Aquest dimecres, els col·lectius feministes han fet rodar una convocatòria: 10h, concentració a la Ciutat de la Justícia, “cinc companyes s’enfronten a una roda de reconeixement”. El comunicat, difós per les xarxes socials, es refereix a les persones denunciades per participar del boicot a la banda de música Itaca Band durant les festes d’agost de 2017 al barri de Sants, quan un grup d’entre 100 i 150 persones van concentrar-se per impedir que els músics toquessin. L’acció va tenir un ampli ressò als mitjans i el grup va fer pública la seva posició en una roda de premsa dies després dels incidents.

Publicidad

L'agressió d'Itaca Band

El conflicte es remunta l’any 2014 en una sala de festes de Cerdanyola del Vallés, Mundo Caníbal. És allà on el cantant de la banda hauria comés una agressió masclista cap a un grup de noies. Que mai trascendissin els detalls d’aquells fets ha provocat una pluja de crítiques cap als grups feministes que abracen la protesta. Fonts del grup de suport Seguim Aquí, el col·lectiu que està articulant les mobilitzacions de denúncia contra Itaca Band, asseguren que el qüestionament públic cap al relat de les agredides és inevitable i va més enllà de si es coneixen o no els detalls de l’agressió. Diuen no voler explicar l’agressió per protegir les implicades i perquè no veuen necessari que cadascú faci "un judici personal" sobre el que va ocórrer: "Les denúncies falses no existeixen... No ho diem nosaltres, ho diuen les dades oficials. Si es qüestiona, és perquè sempre es posa en dubte la versió de les dones que s’atreveixen a denunciar", expliquen.

Click to enlarge
A fallback.

D’altra banda, els músics consideren que la inexistència d’una denúncia formal per vies legals els ha deixat desemparats d’un “procés just” on poder defensar la seva versió dels fets. En una roda de premsa celebrada dies després del boicot al barri de Sants, van declarar que s’havia produit una “condemna sense judici” sustentada en la “rumorologia”. Però el grup de suport de les agredides no vol portar el cas als tribunals: “Anar a denunciar al sistema judicial és com denunciar a un pare abusador: comporta exposar-se a més violència, a qüestionaments, a judicis de valors. I les agredides no s’hi volen exposar”, expliquen. Vall argumenta en la mateixa línia: “Hi ha molta revictimització, és un procés molt dur. El sistema judicial no dona ni prou garanties per preservar la vida de les dones, i si no només cal mirar casos mediàtics com el de La Manada. El que ens hauríem de preguntar és que tot i això, del total d’agressions masclistes estimades al nostre país, un 20% s’atreveixen a denunciar".

El grup de suport assegura que, després d’aquell concert, Itaca Band es va posar en contacte amb el grup de suport de les dones agredides. En aquell moment, asseguren que van comunicar a la banda que no volien que vingués al municipi de les implicades. Per contra, el grup ha denunciat diversos cops no haver comptat amb unes demandes clares per part del grup de suport i haver estat víctima d’una campanya de boicot sense més explicacions.

Publicidad

La campanya de boicot

D’ençà que es va fer públic que s’havia intentat evitar l'actuació d'Itaca Band en aquest municipi i que el grup no havia reconegut l’agressió, diverses assemblees feministes catalanes van abraçar la demanda amb l’objectiu d'aconseguir un posicionament de la banda. El boicot al grup va arribar fins el País Basc, on els músics havien de seguir amb la seva gira. L’organització feminista Euskal Herriko Bilgune Feminista, després de conèixer la campanya de boicot que s’estava duent a terme a Catalunya, va pressionar perquè s’anul·lessin els concerts del grup en territori basc.

L’últim episodi abans dels esdeveniments al barri de Sants van prendre per escenari el Baix Penedés. De nou, un grup feminista anomenat Grupo de Autodefensa Feminista, va moure fils per evitar que Itaca Band actués a la comarca durant el juliol de 2017. En aquesta ocasió, Itaca es va posar en contacte amb el col·lectiu i van arribar a reunir-se. Una activista del Grupo de Autodefensa Feminista va publicar a un blog personal una descripció de les converses amb els músics molt crítica que el grup de suport Seguim Aquí valida. Segons aquest col·lectiu, Itaca Band no va cedir davant les condicions de les feministes: acceptar que es va cometre una agressió públicament, explicar quines reflexions se’n derivaven de la formació feta pel concert de Mujeres Rumbo a Gaza i un reconeixement que es va “insultar, silenciar i amenaçar a les dones que van denunciar, donar suport i difondre” el cas.

Publicidad

Finalment, les concentrades van aconseguir que Itaca Band aturés el concert. A l’escenari, van aparèixer altres cantants del panorama musical català que van donar suport al grup, com ara Txarango, La Pegatina o Electrica Dharma, entre d’altres. La concentració d’aquell 23 d’agost va motivar al grup de música a convocar una roda de premsa on van defensar el seu relat dels fets i van anunciar que es querellarien per calúmnies i injúries contra l’autora del blog del Grupo de Autodefensa Feminista. Això i l’anunci que també denunciarien les participants de qualsevol altre acte de boicot va portar a membres del moviment feminista a organitzar-se en aquest grup de suport. El que no s’esperaven les activistes és que la via judicial els arribaria per demanda de l’entitat de Sants que havia organizat aquell concert d’agost de 2017, els castellers.

Feministes a la Ciutat de la Justícia

“Nosaltres ens vam trobar a primera fila de la gentada, però jo no vaig pegar a ningú”, diu una de les denunciades, la Joana, qui prefereix utilitzar un nom fals. Aquest dimecres ha estat el primer cop que ha hagut de respondre davant de la justícia per participar d’una protesta. Va assistir a la concentració feminista d’aquella nit, com tants altres cops ho ha fet quan el moviment feminista ha convocat, tot i que ella no forma part de cap col·lectiu. Considera que Itaca Band no hauria de participar d’activitats de festes de barri sense reconèixer l’agressió masclista i sent que s’ha volgut desacreditar el moviment feminista.

Publicidad