Cargando...

El cas Pedro Álvarez o la impunitat d'un assassinat que prescriurà aviat

Aquest jove de 20 anys va ser assassinat el 15 de desembre de 1992 quan acompanyava a casa la seva parella. Uns dies després, va ser detingut un agent de Policia Nacional, que després quedaria lliure. Mai ningú va ser jutjat per aquest assassinat, que roman impune. El cas prescriu el 2020.

Publicidad

Mural en honor a Pedro Álvarez a l'Hospitalet

MADRID, Actualizado:

A Pedro Álvarez el van matar a l'Hospitalet de Llobregat d'un tret al cap després d'una discussió de trànsit. Era la matinada del 15 de desembre de 1992, tenia vint anys i acompanyava a casa la seva parella Yolanda. Quan ella s'acomiadava, un Opel Vectra blanc que circulava a gran velocitat va estar a punt d'atropellar-a en un pas de vianants de l'avinguda de Catalunya. La jove va protestar, el conductor va sortir del vehicle, la va empènyer a terra i Pedro Álvarez es va interposar. Va ser llavors quan l'home va treure una arma, va descarregar tres bales a boca de canó i va donar-se a la fuga. Una d'elles va travessar el crani de Pedro Álvarez, que va arribar mort al servei d'urgències de l'Hospital de Bellvitge. Era veí del barri barceloní de la Verneda.

Publicidad

Han passat vint anys d'aquell crim. El cas va ser sobresegut l'octubre de 2000 després d'haver estat reobert en dues ocasions. Si res no canvia, el 2020 prescriurà i quedarà impune per sempre. Els pares de la víctima, Juanjo Álvarez i Carmen Peso, han estat l'emblema d'una llarga lluita per aclarir aquest episodi oblidat en els calaixos de la justícia. Una germana gran i una altra menor han acompanyat aquesta baralla. Durant tots aquests anys els han acompanyat centenars d'amics i veïns, que cada 15 de desembre celebren una ofrena floral a l'altura del número 78 de l'avinguda Catalunya de l'Hospitalet. El 1993 es va posar en marxa la Plataforma Pedro Álvarez i també el 1993, Antena 3 es va interessar pel cas en un programa titulat La ciudad desnuda que mai va arribar emetre i que la família no va poder veure fins que el 1997 algú l'hi va fer arribar de forma anònima.

Click to enlarge
A fallback.

Juanjo Álvarez denuncia que totes les persones implicades en el cas van ser apartades o ascendides. Fins i tot l'advocada de la família "va haver de desistir del cas per les pressions que estava rebent". Qui no ha llançat mai la tovallola ha estat ell mateix, que el 1997 va veure reobrir el cas després que el desembre de 1996 hagués instal·lat una tenda de campanya davant els jutjats de l'Hospitalet en una vaga de fam que es va perllongar durant disset dies .

Al novembre de 2016, el cas de Pedro Álvarez va arribar a l'Ajuntament de Barcelona de la mà de Barcelona en Comú i el ple va aprovar per primera vegada una moció que exigia la reobertura de la investigació. "El sistema ha fallat", denunciava el tinent d'alcalde Jaume Asens. La petició es va repetir en altres corporacions veïnes com les de l'Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Molins de Rei. Al desembre de 2016, el cas va arribar al Congrés dels Diputats de la mà de Gabriel Rufián, que va reclamar la implicació del llavors ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido. "Hi ha un munt de Pedro Álvarez", va dir el portaveu d'ERC entre les protestes de l'hemicicle.

Publicidad

Mentre ell estacionava el cotxe a Bellvitge, dos policies van interrogar la mare i les seves filles. Més tard, un metge els va anunciar que el seu fill havia mort d'un tret. Aquella mateixa matinada, la companya de Pedro Álvarez havia estat atesa per una crisi nerviosa a l'hospital de la Creu Roja de l'Hospitalet.

Publicidad