Público
Público

'Cas Pegasus' El Govern espanyol anuncia que s'han espiat amb Pegasus els telèfons de Pedro Sánchez i de Margarita Robles

Els telèfons mòbils del president del Govern estatal i de la ministra de Defensa van ser sotmesos a escoltes pel programa Pegasus el maig i el juny del 2021, segons dos informes tècnics del Centre Criptològic Nacional

04/03/2021.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (i), junto con el ministro de Interior, Fernando Grande-Marlaska (c) y la ministra de Defensa, Margarita Robles (d) asisten junto con otras autoridades al acto en el que se destruirán varios centenare
El president espanyol, Pedro Sánchez, en un acte amb el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, en una imatge d'arxiu. Chema Moya / EFE

El ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha confirmat en una roda de premsa aquest matí des de la Moncloa que el sistema Pegasus va rastrejar també el mòbil dues vegades del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i una vegada el de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

"Estem davant d'intervencions il·lícites i externes", ha indicat Bolaños després de la investigació confirmada pel CNI que s'estendrà a la resta de terminals del Consell de Ministres i de les comunitats autònomes.

Bolaños també ha explicat que el Govern estatal ha portat aquests mòbils del president i la ministra al Centre de Criptologia Nacional que va confirmar aquestes infeccions.

A preguntes dels periodistes, el ministre de Presidència reconeix que la verificació s'ha conegut aquests últims dies i aquest diumenge es va tenir confirmació oficial dels fets, i per això intenta explicar així aquesta roda de premsa des de la Moncloa. Bolaños ha estat acompanyat per la ministra Portaveu, Isabel Rodríguez, des del Complex de la Moncloa.

El Govern espanyol no descarta que l'espionatge pugui arribar d'un altre país o d'una companyia internacional. Segons ha detallat el titular de Presidència, hi va haver dues infeccions al dispositiu de Sánchez el maig del 2021 i una altra al de Robles el juny del 2021.

La intervenció il·legal s'ha comprovat durant una investigació que encara està en marxa i que arribarà als telèfons mòbils de tots els membres del Govern, encara que ja tenen la certesa que els mòbils de Sánchez i Robles no van ser espiats després dels mesos citats de 2021. "Són fets contrastats i d'enorme gravetat que confirmen que hi ha hagut intrusions en àmbits aliens a les institucions estatals i fora de la llei", ha afegit Bolaños.

El ministre de la Presidència ha assenyalat que estan segurs que és un atac extern perquè a Espanya totes les intervencions es realitzen per organismes oficials i amb autorització judicial. En plantejar-li si "externa" vol dir estrangera, ha insistit que amb això es refereix al fet que és aliena als organismes estatals i, per tant, no compta amb l'autorització de la Justícia.

Perquè es conegui tota la veritat el Govern ha posat a disposició judicial la informació de què disposa i l'anirà complementant a mesura que es coneguin més dades. En concret, l'Executiu ha presentat una denúncia aquest mateix matí davant l'Audiència Nacional després que hagin tingut constància de les escoltes "els últims dies" i es confirmés ahir mateix amb els informes del Centre Criptològic Nacional.

Per això, l'Executiu implementarà mesures per garantir la seguretat de les comunicacions a tots els organismes oficials, incloses comunitats autònomes i ajuntaments. El ministre no ha volgut entrar en suposicions davant la pregunta de si les escoltes del maig i del juny del 2021 van poder estar relacionades amb la decisió que havia d'adoptar el Govern sobre els indults als líders independentistes del Procés. "Sobre quin era l'objectiu, no és el lloc ni el dia per fer conjectures o interpretacions", ha dit Bolaños.