Cargando...

Cultura El BCNegra desenterra la ciutat oculta

Juan Madrid -guanyador del XV Premi Pepe Carvalho-, Petros Márkaris, Dominique Manotti, Yasmina Khadra, Bonnie Jo Campbell, Dolores Redondo o Javier Cercas són alguns dels convidats de l'edició d'enguany del festival, dedicada a la ciutat amagada, a allò que no veiem o que no volem veure.

Publicidad

La roda de premsa de presentació de l'edició d'aquest any de la BCNegra. QUERALT CASTILLO.

barcelona,

El pròxim 30 de gener arrenca, un any més, i ja en van quinze, un dels festivals literaris més consolidats de la capital catalana: el BCNegra, que s'allargarà fins al 9 de febrer. La ciutat es converteix, un cop més, en un escenari negre atapeït de xerrades, taules rodones i activitats de tots tipus -més de seixanta- amb autors del país i de fora.

Publicidad

Una ciutat que s'amaga

La ciutat oculta, aquella a la qual donem l'esquena, aquella que habitem però que també evitem és l'eix central de l'edició d'enguany. "A la ciutat es juga amb la idea de la llibertat: pots fer el que vulguis sense que ningú et trobi. També volíem treballar la mirada del que no mira. Volíem veure la ciutat amb uns altres ulls. El cementiri de Montjuic, el Mercat de la Boqueria o Sant Antoni, llocs on se celebraran alguns dels actes, sovint queden ocults", ha dit Zanón a la roda de premsa celebrada al Teatrino del Conservatori del Liceu, un escenari emblemàtic i "ocult", ja que va ser l'única part del Liceu que no es va cremar el 1994 i en en qual es van examinar estrelles de l'òpera com Montserrat Caballé o Francesc Viñas.

Click to enlarge
A fallback.

Entre les autores, destaca la presència de la catalana Cristina Fernández Cubas, una de les "millors autores de contes en l'actualitat", en paraules de Zanón, Mariana Enríquez, que es mou en la frontera de la novel·la gòtica, fantàstica i noir o Valèria Correa, l'autora argentina assentada a Madrid que té tots els números per agafar el relleu de les escriptores amb més trajectòria.

Altres activitats

A més de les taules rodones i xerrades en diferents punts de la ciutat (sobretot a la biblioteca Jaume Fuster, el Conservatori del Liceu i els cinemes Aribau), hi ha tota una sèrie d'activitats pensades perquè tota la població participi del festival. Una de les més importants serà l'homenatge a Andrea Camilleri, l'autor sicilià desaparegut recentment i "un dels nostres", com li agradava dir a en Paco Camarasa. També hi ha programada l'exposició "Quan el groc era negre" a la biblioteca Jaume Fuster per recordar la col·lecció La Cua de Palla, la primera col·lecció de butxaca de novel·la negra i política en català. Al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc la ciutadania podrà gaudir d’un cicle del millor cinema negre.

Publicidad