Cargando...

Cultura Música amb consciència: plantant petites llavors de rebel·lia

Entre tots els festivals que se celebren a Catalunya, molts d'ells van més enllà i intenten que la música sigui una eina que ajudi també a la conscienciació i transformació social. Aquests són només tres exemples de festivals que van decidir plantar una llavor de rebel·lia i deixar-la créixer a mesura que creixia el festival.

Publicidad

L'Espai Consciència del festival Clownia durant l'edició de l'any passat. CLOWNIA

BARCELONA,

Als festivals la gent hi va a passar-s'ho bé i escoltar els seus grups preferits. A Catalunya però, n'hi ha molts que intenten anar més enllà d'organitzar un concert darrere l'altre amb la darrera banda d'èxit. Molts d'ells entenen la cultura, i en aquest cas concret la música, com una eina pel pensament crític i la transformació social. Petites llavors de rebel·lia a través de la cultura que mostren altres maneres d'organitzar-se i dur a terme festivals on la qualitat de la seva aposta musical, no només no està renyida amb la manera com és duen a terme, sinó que és una part intrínseca d'entendre la cultura i la música.

Publicidad

Clownia i l'Espai Consciència

El Festival Clownia, que se celebra a Sant Joan de les Abadeses (Ripollès) entre el 27 i el 30 de juny i que ja ha penjat el cartell de sold out, malgrat moltes de les activitats són gratuïtes, és un exemple de pensament crític dins un ambient de música en directe. El festival organitzat pels Txarango al seu poble natal, compta des de fa temps amb L'Espai Consciència, un lloc especialment pensat i organitzat per reflexionar i debatre que es va decidir crear arran de totes les lluites socials en les que s'havia implicat la banda durant tots aquests anys.

Click to enlarge
A fallback.

L'Esperanzah i la cooperativització de la música

Un dels altres festivals amb consciència que es fan a Catalunya és el ja veterà Esperanzah, al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, enguany entre l'11 i 13 d'octubre. L'Esperanzah neix també de la necessitat de fer de la cultura una eina de transformació social al barri de Sant Cosme, molts cops estigmatitzat. En aquest cas des de l'economia cooperativa. “Per a nosaltres no hi ha canvi possible, no hi ha possibilitat d'un altre model d'organització social, si no parteix d'un altre model cultural”, afirma Oscar Rando, membre del festival i de la cooperativa de l'Esperanzah.

Socis fundadorHs de la cooperativa l'Esperanzah. ESPERANZAH

I és que una de les novetats d'aquest any és que fa poc el festival s'ha constituït com una cooperativa amb més de 300 socis i sòcies fundadores, que integra tot allò que sigui necessari per fer un festival: des dels artistes, passant per pallassos o les pròpies persones que van al festival. “No només es tracta de música”, diu Rando, “sinó també d'implicar en un altre model de funcionament tota la gent que fa possible l'Esperanzah”.

Publicidad

Teixint aliances des del Say It Loud

Una de les altres llavors que fa ja més de deu anys que es va plantar és el festival de música Say It Loud, que enguany es farà entre el 18 i el 26 d'octubre a Barcelona. Aquest festival de músiques urbanes pretén demostrar, any rere any, que les propostes que neixen de l'economia social, fetes en espais públics, es poden dur a terme sense grans patrocinis privats i situar-se a primera línia de l'activitat cultural de la ciutat.

Concert del Say it Loud a la Farinera del Clot. SAY IT LOUD

L'altre aspecte important pel Say It Loud és la feina que desenvolupen conjuntament amb altres espais comunitaris de la ciutat, com per exemple amb l'Ateneu Harmonia de Sant Andreu o la Farinera del Clot com a centre cultural. “La idea no només és fer activitats musicals en aquests llocs sinó també vertebrar més la comunitat creativa que hi ha entorn la música”, diu el membre del Say it Loud, “creiem que és important equilibrar la part social i comunitària amb la part musical i professional”.

Publicidad