Público
Público

La CUP afegeix suports internacionals al referèndum

L'esquerra independentista consolida aliances polítiques amb altres partits de l'Estat, Europa i la Mediterrània i crida a tirar endavant la consulta davant les propostes previsibles i insuficients del govern espanyol.

El portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat. CUP

LAURA SAFONT

“Visca la terra lliure!”, han cridat diversos representants polítics arribats a Catalunya des de diferents territoris de l'Estat, Europa i la Mediterrània a l'acte “referèndum sí o sí” organitzat per la CUP aquest dissabte a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona per afirmar el seu suport al referèndum sobre la independència. L'esquerra independentista ha consolidat, durant aquesta jornada, aliances internacionals a favor del referèndum davant d'un Estat espanyol que, segons consideren, llança ofertes previsibles i insuficients.

Ja sabem com és l'Estat, cal preparar totes les mesures necessàries per garantir que el referèndum se celebra i que té les garanties democràtiques perquè pugui ser reconegut internacionalment”, ha defensat Quim Arrufat, portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, davant de la representació internacional i la militància cupaire. Entre els suports internacionals, destaquen formacions com l'HDP del Kurdistan turc, Momentum d'Anglaterra, Rise d'Escòcia, Razem de Polònia, Sortu del País Basc, Sinn Féin a Irlanda, el Sindicat Andalús de Treballadors (SAT) a Andalusia, Interventionistiche Linke i Die Linke d'Alemanya, Dei Lenk de Luxemburg, BNG de Galícia, entre d'altres.

Arrufat s'ha dirigit específicament a la vicepresidenta del Govern del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, després de la seva invitació al diàleg a les Corts Generals: “O s'esforcen més a comprendre la rebel·lió democràtica a Catalunya o de l'Estat marxem sense dir adéu”. “Si aquesta és tota l'oferta que ha de fer al 80% de la gent que està disposada a votar: posarem les urnes, guanyarem, marxarem i tindrem República aquesta tardor”, ha afegit.

El referèndum, clau per canviar Europa

Arrufat ha defensat que la lluita pel referèndum és un antídot contra la deriva democràtica d'Europa: “El referèndum és la millor aportació a la democratització d'Europa i el seu entorn. Una Europa que es comença a tancar massa en la xenofòbia, el tancament de fronteres i el capital financer”. “La nostra lluita per la independència no és regionalista ni particularista, s'insereix en una estratègia d'alliberament de les classes populars d'àmbit internacional”, ha continuat. Per a ell, “és imprescindible” que l'aportació del referèndum es faci “en clau europea i mediterrània”.

El portaveu cupaire ha recordat que el referèndum és indissociable del procés constituent per canviar el règim: “Guanyar el referèndum implica obrir el procés constituent, que vol dir l'entrega del poder polític a la gent”. També ha afanyat, entre aplaudiments, al Govern català a definir data i pregunta, a definir “un horitzó nítid i clar”. Núria Gibert, l'altra portaveu de l'executiva cupaire, ha insistit en la necessitat d'acabar amb l'opacitat de l'Executiu català amb el referèndum: “No deixarem que aquesta ruptura es gesti en despatxos”; i ha demanat als representants internacionals explicar el què està passant a Catalunya als seus països.

La jornada, a banda de l'acte final sobre el referèndum, s'ha desenvolupat al llarg de tot el dissabte amb debats entre els diferents referents internacionals sobre el dret a l'autodeterminació, experiències pràctiques de desobediència, i el futur de la Unió Europea i l'euro.