Cargando...

"Des de la presó seguiré fent cançons, seguiré creixent com a revolucionari"

El raper, recentment condemnat a dos anys de presó per l'Audiència Nacional per enaltiment al terrorisme i injúries a la Corona, parla amb 'Público' sobre llibertats d'expressió, persecució d'idees i independència judicial.

Publicidad

El rapero Pablo Hasel, en el videoclip de su tema 'Juro'. / YouTube

madrid, Actualizado:

No hi ha cap tipus de remordiment en les paraules de Pablo Hasel. El recent condemnat a dos anys de presó per l’Audiència Nacional per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i a les Forces de Seguretat de l’Estat deixa clar que “no se’n penedeix de res” i que sap que “acabarà entrant a presó” tard o d’hora. Exemple d’això són les seves accions després de conèixer la sentència: va tornar a piular les frases per les quals ha sigut condemnat.

Publicidad

"Un judici contra les meves idees"

“Aquest judici no era només contra mi, sinó contra les meves idees republicanes i antifeixistes”. Segons el raper, de nom Pablo Rivadulla i d’origen lleidatà, a l’Audiència Nacional estan tots “tallats pel mateix patró”. Per això, assenyala que aquest judici va acabar convertint-se en un judici mediàtic, que era un paripé i que l’anaven a condemnar passés el que passés. “No renunciaré a les meves idees i si això suposa que em volen condemnar a presó, que ho facin, només aconseguiran donar més veu a allò que volen silenciar”, sentencia.

Click to enlarge
A fallback.

Pablo Hasel: “Aquest judici no era contra mi, sinó contra les meves idees republicanes i antifeixistes”


El següent pas serà recórrer davant el Suprem, tot i que no confia en que el tribunal li doni bones notícies. “Espero més que m’augmentin la condemna que m’absolguin”, explica Hasel sobre la mateixa instància que finalment va absoldre la tuitaire Cassandra un dia abans de la seva condemna. No creu que sigui “casualitat” que hagin retirat els càrrecs a Cassandra. Ni que fos just el dia abans.

Publicidad

Independència judicial

Pel que fa a la justícia espanyola, el raper creu que “a Espanya no hi ha separació de poders”. Per a ell, els tribunals serveixen a les multinacionals i es protegeixen entre ells. Una prova d’això? Les presons estan plenes de pobres, certifica. El músic denuncia la contundència d’una condemna que supera en anys a la que dicten a “nombrosos pederastes i violadors” o a persones que “han saquejat molt diner públic”.

Llibertat d'expressió

Pablo Hasel: “Ningú ha d’imposar a qui admirem i a qui no”

Publicidad

Hasel critica als jutges per atemptar contra la llibertat d’expressió. “Hi ha moltes persones que diuen que està en risc”, però no, la llibertat d’expressió a Espanya “no existeix”. Explica que només cal que una persona des del seu Twitter o des del Seu Facebook no pugui criticar a la monarquia, que tingui por d’anar a presó i s’autocensuri, perquè no hi hagi llibertat d’expressió. De totes maneres, Hasel no li augura un llarg futur a la monarquia.

Enaltiment del terrorisme

A més, Hasel aclareix que no ha estat condemnat per enaltir a ETA. “En cap de les meves cançons hi ha enaltiment a ETA”, explica. Segons el seu punt de vista, els presos polítics són exemples de resistència perquè aguanten condicions més dures que els presos comuns i “això els converteix en exemples de resistència independentment que un estigui d'acord o no amb les seves idees”.

Publicidad