Cargando...

La direcció d'Albert Rivera, poc acostumada a la crítica interna, es tensa pels pactes postelectorals

Ciutadans és un partit poc donat a les discrepàncies en privat i, sobretot, en públic. L'hiperlideratge que exerceix Albert Rivera, de forma vertical, s'assembla al que es dena en les empreses privades.

Publicidad

Albert Rivera amb Luis Garicano. EFE

MADRID,

Ciutadans és un partit poc donat a les discrepàncies internes en privat i -molt menys- en públic. L'hiperlideratge que exerceix Albert Rivera, de forma vertical, s'assembla al que es dona en les empreses privades. De fet, des de la formació s'han seleccionat els seus candidats -no hi ha primàries en tots els territoris i, on sí que hi ha processos interns, només s'escull al número u de la llista- de la mateixa manera que ho fa un departament de Recursos Humans, amb un "gran" procés de selecció d'"els millors" en cada àrea i territori. La síntesi perfecta del que és Cs: tècniques d'empresa privada per a un partit que va passar de la socialdemocràcia al liberalisme fa ja més de dos anys.

Publicidad

Un dels casos recents que evidencia aquestes discrepàncies ha estat el de Manuel Valls, exprimer ministre francès, que s'ha presentat per presidir l'alcaldia de Barcelona -quedant, finalment, en quarta posició- en aliança amb Ciutadans. Dels 6 regidors que té el consistori barceloní, 3 són independents i 3 més pertanyen a la formació taronja. Després dels resultats del 26-M, Valls va fer autocrítica i es va mostrar partidari de fer alcaldessa de nou a Ada Colau si, amb aquesta finalitat, s'evitava que arribés al poder de la capital Esquerra Republicana. Una posició que no va ser compartida per la direcció del partit.

Click to enlarge
A fallback.

Garicano, però, va donar suport a Valls en públic. A través del seu compte de Twitter va escriure que per "evitar un resultat encara pitjor" a la capital catalana es podia votar a Colau "tot i que a un li sembli dolentíssima alcaldessa". Per a la direcció, el suport de Valls i Garicano a la investidura de Colau és un assumpte incòmode que tracten de solucionar subratllant que l'actual alcaldessa s'entendrà amb Maragall (ERC) i no caldrà votar a favor de la candidata dels 'comuns' . No obstant això, hi ha temor per part dels dirigents de Ciutadans que aquesta via, finalment, s'imposi i els repercuteixi de manera negativa en la resta d'Espanya.

Rivera tracta d'invisibilitzar als crítics

La reunió del Comitè Executiu Nacional dilluns passat va estar plena d'expectació, després d'un cap de setmana tens, després que diversos mitjans de comunicació publiquessin que cert sector apostava per revisar la política de pactes -obrint-se a aliances amb el PSOE i amb Valls i Garicano defensant una posició contrària a la de la direcció. Aquest grup va traslladar la seva oposició al fet que Ciutadans sigui sistemàticament el partit "frontissa" del PP, al mateix temps que descarta frontalment conformar governs amb la ultradreta.

Publicidad

La reunió es va allargar més del que és habitual: hi va haver moltes intervencions, destacant que les aliances condicionaran el futur de la formació i on també hi va haver recriminacions al sector "crític", per haver fet pública la seva opinió abans de debatre-la en l'executiva. Rivera, finalment, va explicar els motius pels quals 'prima' el PP abans que els socialistes i hi va haver un consens final - d'acord amb el que exposa Villegas en la roda de premsa posterior, de manera "unànime" - en què els dirigents menys partidaris de la via 'andalusa' en tots els territoris, van assumir el plantejament de la direcció.

Publicidad