Cargando...

Dret a l'habitatge Regular o no els preus del lloguer?

Els partits polítics de l’oposició, els Agents de la Propietat Immobiliària i les entitats socials rebutgen el decret del Govern que volia regular el preu del lloguer. Ara bé, mentre que el Sindicat de Llogaters aposta clarament per una mesura d’aquest tipus, sempre que sigui ambiciosa i contribueixi a fer baixar els preus, els API s’hi oposen en qualsevol cas.

Publicidad

Pis del Raval de Barcelona, amenaçat per un desnonament. MIQUEL CODOLAR.

BARCELONA,

Per motius diferents, ni els Agents de la Propietat Immobiliària (API) ni les entitats socials, com el Sindicat de Llogaters, ni els partits polítics de l’oposició al Parlament de Catalunya estan d’acord amb la proposició de Llei de la Generalitat de Catalunya per regular els preus del lloguer. De fet, la norma no ha tirat endavant aquesta mateixa setmana al Parlament. En el debat públic, també està present la mesura aprovada per Berlín, que ha decidit congelar els lloguers durant els pròxims cinc anys

Publicidad

Mercat lliure o regulat?

“Incidir en el mercat d’una manera puntual no és la solució, ja que correm el risc de crear un espectacle basat en la inseguretat jurídica”. Per a Junyent, un plantejament com el de Berlín, de regular preus, no garanteix cap mena d’èxit, ja que “acaben pujant igualment”. Com a contraprestació, els API reclamen mesures fiscals per oferir seguretat jurídica als propietaris. Junyent resumeix la situació assegurant que “la propietat vol estabilitat i una renda segura i el llogater, la tranquil·litat de disposar d’un habitatge durant un termini concret”.

Click to enlarge
A fallback.

La lletra petita de la norma

Fixar-se amb la lletra petita de la proposició de llei. Aquesta és la petició de Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogaters. Segons comenta, amb la normativa que volia aprovar el Govern, “la immensa majoria de lloguers segueixen sense tenir cap mena de límit en el preu”. A més, la futura llei tampoc regula els contractes d’arrendaments vigents. Palomera lamenta les excepcions que permet l’articulat. Si l’habitatge és d’obra nova o s’ha fet una rehabilitació integral, el propietari pot ignorar el topall de preus.

Xifres irreals

El Sindicat de Llogaters exigeix al Govern que segui a la taula, ja que “un canvi legal com aquest s’ha de treballar amb entitats com la nostra, que fa anys que proposem mesures en el sector de l’habitatge”. Palomera afirma que “la nostra posició de negociació serà reclamar un índex de preus vinculat als ingressos de la població, universal i de compliment obligat perquè és l’única iniciativa que permetrà abaixar els preus de forma estructural”. Els API també parlen de xifres irreals. En aquest cas, aplicades al cens de pisos buits. Junyent precisa que no existeix un registre oficial.

Publicidad