Cargando...

Economia Barcelona, imant tecnològic

Empreses com Lidl, Facebook, Amazon, Purina, Nestlé, Microsoft, Asics, Siemens o Moodle han anunciat els darrers mesos que instal·laran centres de treball a la capital catalana, generant 2.000 llocs de feina. Hi arriben atretes per l'ecosistema innovador, malgrat la caiguda de la competitivitat

Publicidad

Vista panoràmica de la ciutat de Barcelona amb la Torre Agbar al fons, on Facebook instal·larà una seu de revisió de continguts. / EFE

barcelona, Actualizado:

Els auguris negatius sobre l'evolució de l'economia catalana no s'estan complint. En els darrers mesos, companyies tecnològiques com Facebook, Amazon, Siemens o Moodle han anunciat inversions a Barcelona per instal·lar centres de treball a la capital catalana. Aquests moviments generaran 2.000 llocs de feina, dinamitzant el teixit productiu i afavorint la captació de talent professional. Un exemple paradigmàtic és Amazon. El gegant tecnològic ha creat enguany un centre multilingüe de suport a les pimes per al sud d'Europa i l'ha ubicat al districte 22@ del barri del Poblenou.

Publicidad

Per a la xarxa social Facebook, que ha escollit Barcelona per a la seva seu de revisió de continguts, es tracta "d'una ciutat que atrau el talent internacional, un bon entorn acadèmic, oportunitats per innovar i un bon clima". Més enllà de l'ambient d'incertesa política, les darreres dades econòmiques indiquen que Catalunya s'ha convertit en un pol d'atracció per a la inversió estrangera, fet que provoca el desembarcament de les multinacionals.

Click to enlarge
A fallback.

Seu de Nestlé, matriu de Purina, a Esplugues de Llobregat. / AEH.

Bona salut de la indústria

Des del Departament d'Empresa i Coneixement es recorda que la producció industrial a Catalunya ha crescut un 4,5% durant el primer trimestre d'aquest any i ho va fer per sobre del 3% el 2017. En un missatge tranquil·litzador als hipotètics inversors, afegeix que "formen part d'una economia amb una llarga tradició industrial i productiva, un gran capital humà, una bona situació geogràfica i una xarxa potent de centres tecnològics, científics i universitaris". Gràcies a aquestes credencials, les estadístiques assenyalen que el 23% dels treballadors de start ups a Catalunya són estrangers.

Trànsit cap a la precarietat laboral

"L'aposta de les empreses tecnològiques internacionals per instal·lar-se a Catalunya és una bona notícia perquè generarà més ocupació i ens permet transitar millor quan tornin les èpoques de crisi". Així valora aquesta situació Lluís Viguera, gerent de l'Àrea Institucional de la patronal Pimec. "Disposem d'una ciutat oberta, que està atraient molts sectors que busquen talent jove del món digital". Per l'entitat, una de les assignatures pendents d'aquest nou escenari és l'ajust –a l'alça– dels costos laborals.

Publicidad

Repassant l'ecosistema emprenedor a escala europea, la ciutat de Barcelona es manté com la cinquena àrea en nombre de start-ups, comptabilitzant-ne  1.100 firmes. Així, una de cada tres noves companyies tecnològiques que es van crear l'any passat a l'Estat espanyol va néixer a Barcelona. Aquestes van captar 453 milions d'euros per a inversions.

Publicidad