Cargando...

Economia Els productors d’oli catalans, primeres víctimes de la pujada aranzelària de Trump

Les empreses i pagesos busquen nous formats per exportar el producte a doll i envasat i esquivar les restriccions que imposa la nova normativa, que ja ha entrat en vigor, en un mercat considerat ‘prèmium’. Les organitzacions agràries denuncien que s’utilitza el sector com a “moneda de canvi” d’un conflicte aeronàutic.

Publicidad

Oli de Siurana envasat a Falset.

BARCELONA,

Mentre la Unió Europea i els EUA negocien la retirada o la reducció dels aranzels dels Estats Units sobre alguns productes agroalimentaris europeus, alguns enviaments d’oli ja es troben en contenidors al mar, camí del seu destí. “Què faran amb aquestes partides? Aplicaran els nous impostos? Aquesta pregunta la llença a l'aire Ferran Huguet, gerent de la Unió Corporació Alimentària, una entitat de Reus que exporta oli d’oliva als Estats Units sota el paraigua de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana. Anualment, Unió Cooperativa hi envia uns 90.000 quilos d’oli. Huguet es mostra preocupat per aquest nou escenari, en el qual “el sector primari ha de patir les conseqüències d’un conflicte aeronàutic”.

Publicidad

Ens trobem que podem perdre quota en un mercat necessari i imprescindible per a l’oli prèmium”, lamenta Huguet. En els darrers anys, l’oli català s’havia posicionat a través de la qualitat. De fet, el gerent d’Unió Cooperativa admet que en un moment o altra s’hauran de buscar noves destinacions. “En l’oli d’oliva no podem confiar en què el consumidor nord-americà opti per pagar més, ja que és un producte més sensible al preu”.

Click to enlarge
A fallback.

Una distorsió dins de la UE

Davant d’aquest escenari, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), lamenta que “el sector agroalimentari hagi esdevingut “moneda de canvi” després de la pujada dels aranzels del 25% de Trump. En aquest sentit, afegeix que “l’impacte serà enorme i injust, ja que crearà una forta distorsió dins de la UE” perquè la càrrega tributària recau sobre quatre països comunitaris i passarà de llarg per Itàlia i Grècia, competidors dels oleïcultors de l’Estat espanyol.

Les organitzacions agràries es queixen que les normes del lliure comerç només s’apliquin pels EUA i l’estratègia dels nord-americans se centri en castigar els productes mediterranis, com l’oli d’oliva, el porc o les fruites. La decisió coincideix amb un moment en què les empreses alimentàries catalanes han consolidat una quota de mercat mitjançant una oferta de productes de qualitat. Abans que l’episodi sigui greu, els representants dels pagesos demanen un pla de contingència amb mesures urgents.

Publicidad

Nous mercats i promoció interna

Amb l’objectiu de defensar els interessos del sector agroalimentari català, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha anunciat que la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries Catalanes (Prodeca) i Acció, dues entitats dedicades a la internacionalització, estan treballant per obrir nous mercats. A més, la consellera insta els ciutadans a què consumeixin productes locals per reduir l’impacte de la possible caiguda de les exportacions.

Publicidad