Cargando...

Economia Piketty: "O la Unió Europea es reforma o explotarà"

L’economista francès ha presentat a Barcelona el seu darrer llibre, 'Capital i ideologia', ha defensat la necessitat d’una major regulació per reduir les desigualtats i intenta matisar la polèmica per les seves declaracions sobre l'independentisme català.

Publicidad

Thomas Piketty amb Josep Ramoneda. EUROPA PRESS.

barcelona,

L’economista Thomas Piketty (Clichy, 1971) ha presentat aquest divendres al Palau Macaya el seu darrer llibre, Capital i ideologia, recentment publicat en català per Edicions 62. En un acte organitzat per la revista La maleta de Portbou i l’Obra Social La Caixa, introduït per l’editor Josep Ramoneda –que ha destacat com Piketty ha estat capaç de "vendre 100.000 exemplars" –, el propi autor ha resumit el seu darrer llibre –descrit per ell mateix com "més ric i interessant que El capital al segle XX"– com un intent de "presentar una història dels règims de desigualtat i dels sistemes de justificació de les desigualtats". En aquest sentit ha advertit que "cal prendre’s molt seriosament les ideologies que justifiquen les desigualtats", perquè en el fons sempre trobem "un discurs ideològic" i "sempre hi ha una alternativa a aquest pensament".

Publicidad

"Sempre hi ha una alternativa al pensament que justifica les desigualtats"

Click to enlarge
A fallback.

L’economista ha tornat a emfatitzar com la reducció de les desigualtats acaba repercutint positivament en l’economia. "Una reducció de les desigualtats", ha afirmat, porta a una "major mobilitat social i èxit econòmic". "Les mobilitzacions socials, les transformacions ìdeològiques, són les que poden transformar les desigualtats", ha defensat.

Reformar la Unió Europea

"Les crisis, històricament parlant, han estat molt importants en les reduccions de les desigualtats" i "sovint són necessàries per produir un canvi històric", ha argumentat l’economista, per a qui "la història és una història de les crisis". I si s'ha de parlar de crisi és inevitable no fer-ho de la de la Unió Europea, "un laboratori de la globalització" en paraules de Piketty. "Si no aconseguim que la UE funcioni, com limitem el creixement de les desigualtats o l’escalfament global?", s’ha preguntat.

Publicidad

Ha plantejat la necessitat d'una "fiscalitat comuna" a la UE, amb la creació d'un impost als patrimonis

"La qüestió al replegament identitari, la tornada als estats nacionals, m’inquieta", ha confessat Piketty a l'afegir que o es reforma "el sistema europeu o bé aquest explotarà, perquè hi haurà altres referèndums per sortir de la UE".

Publicidad

Piketty i Catalunya

L’autor de Capitalisme e ideologia no ha pogut escapar de la polèmica causada per les seves declaracions sobre l’independentisme català. Piketty ha matisat que encara que "hi han molts determinants culturals, identitaris... Les qüestions fiscals no poden ser ignorades". La de Catalunya és una "crisi d’una altra naturalesa" on passa "exactament el contrari que al Brexit: els que tenen més educació i riquesa volen sortir d’Espanya i que Catalunya esdevingui una República independent i viceversa".

Publicidad