Público
Público

ELECCIONS A L'ICAB Maria Eugènia Gay, reelegida degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona

La candidatura ha rebut un total de 5.496 vots, 1.400 més que la segona més votada, la de Gonçal Oliveros i Anna Boza. La participació ha estat del 23,07%, per sobre del 19,3% del 2017

Pla mitjà de la degana de l'ICAB i presidenta del CICAC, Maria Eugènia Gay. Imatge del 15 d'abril de 2021
Pla mitjà de la degana de l'ICAB i presidenta del CICAC, Maria Eugènia Gay. Imatge del 15 d'abril de 2021. Marta Casado Pla / ACN

Maria Eugènia Gay ha estat reelegida degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) amb un total de 5.496 vots. N'ha obtingut gairebé 1.400 més que el candidat que ha quedat en segona posició, Gonçal Oliveros, amb 4.099 vots; seguit de Vanessa González (759) i Josep M. Paños Pascual (40). Els comicis han tingut una participació del 23,07%, superant el 19,3% del 2017.

Per segon cop en la seva història, el Col·legi renovava tota la Junta de Govern i ha resultat escollida tota la candidatura de Gay. Així, Jesús Maria Sánchez serà el vicedegà (ha obtingut 5.505 vots), el secretari serà Joaquim de Miquel Sagnier (5.488). D'altra banda, els 13 diputats escollits són Montse Pintó, Miquel Queralt, Frederic Munné, Rosa Isabel Peña, Yvonne Pavía, Ramón Ángel Casanova, Carles García, Núria Flaquer, Susanna Ferrer, Carmen Valenzuela, Mireia Ramon, Paz Vallés i Albert Carles Subirats.

La candidatura d'Oliveros ha felicitat Gay per la reelecció i ha agraït aquells companys que els han donat suport. A través d'un missatge a les xarxes socials ha afirmat que cal "sacsejar" l'ICAB i posar-lo al servei del defensor i dels drets fonamental de la ciutadania. "Persistirem! Això tot just comença!".

Un total de cinc candidatures s'han presentat a les eleccions de la junta de l'ICAB. Més de 24.000 persones col·legiades podien votar per escollir qui ocuparà els diferents càrrecs durant els pròxims quatre anys. Entre les diferents llistes hi havia la de l'actual degana, Maria Eugènia Gay. Li disputava el lloc la candidatura liderada per Gonçal Oliveros i Anna Boza amb reconeguts advocats sobiranistes. Es tornava a presentar la llista encapçalada per Vanessa González i les altres dues – la de Josep Maria Paños i David Neila – ho feien individualment optant a algun dels càrrecs electes.

És la segona vegada en la història de la corporació que es renova la totalitat de la Junta de Govern, formada pels càrrecs de degà, vicedegà, secretari i tretze diputats.

5.541 vots emesos

El total de votants ha estat de 5.541, dels quals 4.946 corresponen a advocats exercents o sense exercici i 595 col·legiats no exercents. Hi ha hagut 29 vots en blanc i 10 nuls. Cal tenir en compte que els vots dels col·legiats exercents i els advocats sense exercici que hagin estat col·legiats durant 25 anys valen el doble, mentre que els dels col·legiats no exercents valen la meitat. El cens comptava amb 17.008 exercents i 6.990 no exercents.

Aquest dijous els lletrats podien emetre el seu vot de forma presencial a la seu de l'ICAB entre les 9.00 i les 21.00 hores, i a la Ciutat de la Justícia i a la seu de qualsevol de les deu delegacions de l'ICAB entre les 9 i les 14 hores. En el cas de Berga es podia votar el dimarts 1 de juny, de 9.00 a 14.00 hores. També es podia votar per correu, i dilluns i dimarts era possible emetre el vot presencial de manera anticipada a la seu central del col·legi. La presa de possessió dels nous càrrecs de la Junta de Govern tindrà lloc durant aquest mes.