Este artículo se publicó hace 2 años.
Els governs català i espanyol acorden la supressió del delicte de sedició
El president de l'Executiu estatal, Pedro Sánchez, anuncia en una entrevist a La Sexta que la reforma del Codi Penal que iniciarà el tràmit parlamentari aquest divendres per eliminar l'apartat pel qual van ser condemnats els dirigents independentistes per
Barcelona-Actualitzat a
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez ha anunciat aquest dijous a la nit, en una entrevista a La Sexta, que el seu Executiu impulsarà una reforma del Codi Penal que inclourà la supressió del delicte de sedició. Sánchez ha assegurat que el delicte serà suprimit i "reemplaçat" per una altre tipus de tipificació legal "homologable" en la jurisprudència europea i que encaixaria amb el delicte de desordres públics agreujats.
La decisió s'hauria pres després de l'acord amb el Govern de Generalitat presidit per Pere Aragonès en el marc de la taula de diàleg i negociació sobre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. La tramitació parlamentària començarà aquest mateix divendres i suposarà suprimir l'apartat pel qual van ser condemnats els dirigents independentistes pel referèndum de l'1-O.
L'objectiu és homologar el Codi Penal a altres democràcies europees com ara França, Suïssa o Bèlgica, segons ha destacat el líder de l'Executiu estatal. "Les penes per aquests delictes seran les penes que ara estan catalogant-se en aquestes democràcies", ha afegit Sánchez. D'aquesta manera, si tira endavant la reforma pactada entre els governs el Codi Penal establirà una nova tipologia de delictes, anomenat "desordres públics agreujats". "Serà una iniciativa que ajudi a distendre la situació a Catalunya", ha afirmat Sánchez durant l'entrevista.
Per aprovar la proposició de llei cal una majoria absoluta per a la qual haurien de comptar amb ERC. Preguntat Sánchez a l'entrevista sobre si els republicans catalans han posat aquesta reforma com a condició per aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), la seva resposta ha estat que no. Sense fer referència expressa a ERC, sí que ha assenyalat que hi ha grups que havien mostrat la disposició a rebaixar les penes.
La reforma del delicte de sedició va ser l'excusa que va donar el PP fa uns dies per trencar de manera unilateral les negociacions per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Sánchez ha estat dur amb els populars a l'entrevista sobre això. "El virus del bolsonarisme circula a Espanya, hi ha un atropellament a les institucions i un qüestionament clar de la meva legitimitat", ha afirmat el president.
En el mateix sentit, ha destacat que tenia certa "esperança" en Alberto Núñez Feijóo, però que en aquest moment "és evident que han obert les portes a l'extremisme". Sobre els passos que cal seguir per renovar l'òrgan del poder judicial, ha rebutjat canviar les majories parlamentàries necessàries. "S'exigeix el retret, polític i social, a un partit que incompleix la Constitució espanyola", ha afirmat.
Els populars ja han reaccionat a aquest anunci. Segons fonts de Gènova, Sánchez "ha humiliat una nació que mereix un Govern més digne del que avui pateix, i un nou projecte que garanteixi més qualitat democràtica". El president ha criticat que el PP ha fet servir sempre, des de fa 40 anys, Catalunya "com a element de desgast de qualsevol president socialista". La tasca principal que té un governant és construir convivència. Estem construint convivència", ha afegit Sánchez, que ha reiterat diverses vegades la idea que són preferibles les Espanya i Catalunya del 2022 a les del 2017.
Suport a Marlaska
D'altra banda, l'entrevista a Sánchez ha començat amb preguntes sobre els fets a la tanca de Melilla i la posició del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. I li ha tornat a reiterar el suport. "Ha demostrat un respecte escrupolós amb la legalitat internacional, ha col·laborat amb totes les investigacions obertes, ha rendit comptes al Parlament i continuarà donant les respostes que calguin", ha afirmat Sánchez.
El president ha destacat que el Govern estatal "en absolut" ha amagat informació sobre la tragèdia ocorreguda al juny a la tanca. "No tenim res a amagar", ha insistit. En aquest punt ha criticat que el Govern de Mariano Rajoy no actués amb la mateixa transparència en el succés del Tarajal de l'any 2014.
Preguntat sobre per què no accepta el PSOE la comissió d'investigació que demanen diversos grups polítics al Congrés, Sánchez ha destacat que Marlaska ja va comparèixer a la cambra baixa el 21 de setembre. "Les imatges de la BBC són les que ja s'han traslladat per mitjans de comunicació nacionals", va afegir en aquest sentit, sense esmentar Público.
Lleis pendents i el paper de Yolanda Díaz
El líder de l'Executiu ha assegurat que la llei trans tirarà endavant. I que el PSOE el que planteja és "reforçar les garanties per als menors". Sobre la sortida del partit de Carla Antonelli ha mostrat "tristesa i respecte", alhora que ha recordat que el PSOE és una força política plural. "Espero que puguem arribar a un acord, com també a la llei d'habitatge i la llei mordassa", ha destacat sobre aquestes iniciatives pendents que porten bloquejades al Congrés molts mesos. "Però el PSOE té el seu criteri", ha advertit Sánchez, que ha demanat "respecte" per als posicionaments socialistes.
En concret, sobre la llei mordassa, ha apuntat que en els elements més controvertits de l'actual llei ja hi ha acord. "Hi ha grups incorporant altres debats, alguns aliens i altres que desequilibren la balança perquè poden deixar sense protecció les Forces i els Cossos de Seguretat de l'Estat", ha afirmat, reconeixent que algunes de les peticions d'UP i altres partits com ERC en aquesta llei "no formen part dels plantejaments del PSOE".
També ha format part de l'entrevista la tensió latent a l'espai d'Unidas Podemos i entre Podemos i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. Sánchez ha destacat que hi ha parlat del tema, ja que tenen una relació estreta. "Soc molt respectuós amb els projectes polítics del meus socis. A mi em va afectar i molt com es va intentar intervenir a la sobirania del PSOE fa uns anys. Però atès que vostè em pregunta faré algunes reflexions als teleespectadors progressistes", ha afegit.
I entre aquestes reflexions ha destacat que "el full de serveis d'aquest Govern de coalició és bo". I, per tant, que "seria bo que es consolidessin quatre anys més". En aquest punt ha advertit de l'"amenaça real" que l'actual Executiu sigui substituït pel PP "amb la ultradreta de Vox". D'aquesta manera, ha demanat entesa per a "un bé més gran, el de la majoria social". "La ciutadania mereix quatre anys més de polítiques progressistes", ha afegit sense entrar en més detalls sobre el que passa a l'esquerra del PSOE.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..