Público
Público
FUTUR GOVERN

Els partits mantenen posicions després dels primers contactes per a la investidura

Salvador Illa comunica a la resta de partits, excepte a Vox, que es presentarà a la investidura, tot i que ara mateix sembla molt difícil que pugui fer-la efectiva. ERC, que està al centre de totes les combinacions, obrirà negociacions amb la CUP, però manté que vol un acord que inclogui també Junts i comuns

Como máximo el próximo 12 de marzo arranca la Legislatuta en Cataluña
Una imatge de l'hemicicle del Parlament.

A l'espera que comencin les reunions formals a diverses bandes per avançar en la investidura del proper president de la Generalitat, els partits implicats mantenen les posicions que han marcat des que es van conèixer els resultats de les eleccions de diumenge. Tot i que el cap de llista del PSC, Salvador Illa, ha comunicat a totes les formacions parlamentàries excepte a Vox que es presentarà a la investidura, qui està al centre de totes les combinacions i, per tant, és el principal candidat per ser president és el republicà Pere Aragonès. En aquest sentit, ERC manté l'aspiració d'un govern de "via àmplia" que inclogui JxCat, En Comú Podem i CUP, una opció aparentment del tot inviable, atès que Junts només vol un executiu "independentista" i que els comuns no es plantegen governar amb el partit de Carles Puigdemont.

En Comú Podem, de la seva banda, segueix amb l'aposta d'una aliança a tres amb socialistes i ERC, tot i que no necessàriament amb tots els actors dins el Govern, i la CUP no tanca la porta a entrar al Govern, sempre i quan es donin un seguit de condicions, que garanteixin una actuació de la Generalitat radicalment diferent de la legislatura sortint. El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reclamat a Junts i comuns que "deixin de vetar-se" per formar govern i evitar una repetició electoral. "Els demano a tots que es comportin de manera responsable i contribueixin a un Govern presidit per ERC perquè el país el necessita", ha manifestat en una entrevista a Rac 1. A TV3, Pere Aragonès s'ha expressat en una línia similar, perquè segons ell cal una executiu amb una majoria "el més sòlida possible".

També s'ha pronunciat el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, que ha avisat que si no s'entenen amb ERC i la CUP "probablement s'anirà a un escenari d'acord d'Esquerra amb el PSC". A Catalunya Ràdio, ha negat que hagin negat la presència dels Comuns a l'executiu: "si els comuns acaben acceptant una proposta independentista, endavant".

La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha explicat a TVE que aquesta setmana començaran les reunions a dues bandes amb PSC I ERC i ha assegurat que "treballarem perquè ens puguem reunir els tres". Segons ella, l'aliança entre els tres partits "és l'única alternativa al desastre de la passada legislatura, al Govern de JxCat i ERC".

Finalment també s'ha pronunciat la CUP, que serà la primera formació a reunir-se amb ERC, en una trobada que encara no té data. A Catalunya Ràdio el seu diputat Carles Riera ha explicat que estarien disposat a assumir responsabilitats de govern "si hi ha un gir a l'esquerra i per a l'exercici de l'autodeterminació i l'actuació sobirana de les institucions". "En una legislatura autonomista i fracassada, des del punt de vista de la resposta a la crisi econòmica i social com va ser la passada, no hi estarem", ha afegit.

A grans trets, per a la CUP les quatre qüestions fonamentals són el referèndum, el pla de xoc social, una transició ecològica i acabar amb la repressió, el que implica un replantejament de l'actuació dels Mossos.