Público
Público
INICI CURS ESCOLAR

Els sindicats de docents reclamen abaixar les ràtios i augmentar les distàncies entre alumnes a les aules

Els delegats sindicals es concentren davant del Departament per demanar més mesures de seguretat i avisen que estan consultant el professorat per anar a la vaga si el Govern no els escolta. 

Concentració de sindicats de docents davant el Departament d'Educació. @CCOOEducació
Concentració de sindicats de docents davant el Departament d'Educació. @CCOOEducació

acn

Delegats dels set sindicats de l'educació pública s'han concentrat aquest dilluns al matí davant del Departament d'Educació per demanar més mesures de seguretat en la reobertura de les escoles, en considerar que les mesures actuals no són suficients. Així, consideren que cal abaixar les ràtios de 20 a 15 alumnes i garantir una distància d'1,5 metres entre alumnes dins de les aules, cosa que asseguren que ara no es compleix. Per això, estan consultant el professorat la possibilitat de fer una vaga en les properes setmanes si la Conselleria no s'avé a negociar cap mesura addicional.

Els delegats sindicals han mostrat cartells i han llegit un manifest conjunt on reivindiquen garantir la presencialitat de tots l'alumnat a tots els nivells educatius, per no posar en risc els alumnes més vulnerables. També demanen incrementar en 40.000 els docents de reforç, 20.000 a primària i 20.000 a secundària, que el curs passat estaven a la borsa d'interins del departament i que no van ser contractats. De fet, dels 3.200 docents de reforç promesos pel Departament, els sindicats diuen que se n'han contractat de moment uns 2.500. A més, molt professorat de risc va rebre dijous mateix la dispensa per no anar a treballar i encara no han estat substituïts.

Dels 3.200 docents de reforç promesos pel Departament, els sindicats diuen que se n'han contractat de moment uns 2.500

Les ràtios volen que s'abaixin de 20 a 15 a primària i secundària, i fins a 10 a infantil. Això permetria guanyar distància de seguretat a les aules, ja que ara mateix asseguren que en moltes classes no es garanteixen ni 40 centímetres de separació entre pupitres.

El portaveu del sindicat majoritari, Ustec, Ramon Font, ha dit que el pla del Departament no és creïble, ja que els grups bombolla "són una entelèquia". Segons ell, en països com Corea del Sud i Israel s'ha demostrat que, tot i les mesures, les escoles poden ser un focus de propagació i per això demanen mesures més estrictes i que no s'estalviïn diners. Font creu que caldria gastar 1.500 milions d'euros més en l'educació pública a Catalunya aquest curs, un 1% dels fons que arribaran de la Unió Europea, per garantir el 100% de presencialitat durant tot el curs per part de tot l'alumnat.