Emotiu homenatge de la UB a la lingüista Carme Junyent
La també professora universitària va morir el passat 3 de setembre. A banda de la seva trajectòria acadèmica, va ser una gran activista en defensa del català
ACN
La Universitat de Barcelona ha homenatjat aquest divendres la lingüista i professora Carme Junyent en un acte emotiu a l'Aula Magna de l'Edifici Històric davant més de 180 persones. Junyent va morir de càncer el passat 3 de setembre, als 68 anys. En declaracions a l’ACN, el rector de la UB, Joan Guàrdia, ha manifestat que Junyent i la seva obra mai deixaran de ser part de les aules de la universitat. Durant els seus darrers anys de vida, la professora va ser una gran activista en defensa del català.
L’Aula Magna s’ha omplert aquest divendres al mati per reivindicar Carme Junyent en un acte on també hi eren presents els seus fills. L’acte, on s’han llegit fragments de textos de la lingüista, també ha servit per presentar el llibre Molts camins per caminar. Una aproximació a les literatures africanes, un dels últims projectes de Junyent coeditat amb el professor de la Facultat de Filologia i Comunicació Pere Comellas.
Joan Guàrdia ha explicat que parlava molt amb Carme Junyent: “A més de la seva brillantor i capacitat de fer i generar espais acadèmics era molt caòtica i de tant en tant m’explicava històries d’allò que no havia pogut resoldre com, per exemple, demanar un pressupost o trobar un patrocinador per a una activitat”. Guàrdia ha assenyalat que ella li transmetia la idea que l’objectiu acadèmic era “tan fort que els detalls li molestaven”. Ha apuntat que era “una dona amable que buscava la proximitat i que argumentava sempre allò que feia des de la tranquil·litat i mai des de la imposició”.
La directora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, Mariona Taulé, ha assenyalat que a Junyent li agradava molt ensenyar i que una vegada ella li va dir que li feia més por la jubilació que la pròpia mort. Junyent “era una persona molt generosa i crítica i molt bona amiga, una persona que estimo i que em sap molt de greu haver perdut abans d’hora”, ha assenyalat Taulé.
La petjada africanista
El llibre Molts camins per caminar. Una aproximació a les literatures africanes és un recull d’estudis de diversos autors sorgit de l’exposició d’escriptors africans que es va fer al vestíbul de l’Edifici Històric el 2020, comissariada per la mateixa Junyent. Ofereix una mirada general a literatures africanes com l’anglòfona, la francòfona, la lusòfona, la hispanòfona, l’amaziga i la de l’àrea cultural del Pacífic, amb referències a llengües i literatures del continent, com ara l’àrab o la bubi.
Pere Comellas, també en declaracions a l’ACN, ha destacat que la tesi del llibre és que totes les literatures són molt interessants, però en tenim una perspectiva limitada. En el cas d’Àfrica, ha afegit, hi ha “molts estereotips i les literatures ajuden a comprendre el món en general i en aquest cas Àfrica”.
El professor ha recordat que Junyent “era una gran lingüista, no tant preocupada per una carrera acadèmica, va ser una persona de la universitat que estava a peu de carrer”. Ha destacat que la seva voluntat era “lluitar contra els prejudicis lingüístics i transmetre el seu amor per totes les llengües del món i pel català”.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..