Este artículo se publicó hace 3 años.

ENTREVISTA A CARME LLUVERAS 

"L'esport és el penúltim bastió d'un món arcaic. És tremendament obsolet i masculinitzat"

L'entrenadora i analista de bàsquet Carme Lluveras.
L'entrenadora i analista de bàsquet Carme Lluveras. Montse Giralt

Barcelona-

Publicidad

Les últimes setmanes s'ha parlat molt del futbol femení arran de la Lliga de Campions guanyada pel Barça. Suposa un punt d'inflexió per a la repercussió de l'esport femení o està molt lligat al fet que sigui futbol i, a sobre, el Barça?

Quines són aquestes pautes?

Les mateixes jugadores del Barça han posat molt d'èmfasi en què les nenes d'avui en dia que juguen a futbol les poden tenir a elles com a referents, sense necessitat de fixar-se en el Messi de torn.

"No has de voler ser algú altre, has de ser tu i t'han de donar les eines per poder ser el que vulguis"

L'entrenador del Barça és un home, Lluís Cortés, i no és un fet precisament excepcional. A la primera divisió de futbol només quatre dels 18 equips estaven entrenats per dones; a la primera divisió de bàsquet, només dos dels 16, la mateixa xifra que a la primera d'handbol. En els equips masculins només he trobat una dona que entreni un equip d'elit, a la segona divisió d'handbol. Que una dona entreni un equip femení d'elit segueix una raresa i que ho faci en un equip d'homes gairebé una quimera.

"Si hi ha una dona [entrenadora] ha de poder tenir les mateixes oportunitats que els homes"

Publicidad

Bé, aquesta desigualtat es produeix a tota la cadena. Va ser general manager del Ros Casares de València i també era una excepció.

I s'ha fet?

Publicidad

En el sentit que són molt condescendents?

"Les dones no ens adonem que [en l'esport] no estem avançant, sinó que estem retrocedint"

En el fons el que hi ha és una por dels homes a perdre els seus privilegis?

"En l'esport estem segregant les dones amb dones. És un greu error de concepte" 

Com?

"Em vaig treure el títol per entrenar a qui fos, mai se'm va ocórrer que m'encaminarien cap a les dones"

La societat avança a nivell d'igualtat, tot i que encara està lluny d'haver-se assolit, per què a l'esport es mantenen més barreres?

Lligat a tot plegat recordo comentaris absolutament masclistes quan es va nomenar Gala León capitana de l'equip masculí espanyol de la Copa Davis de tennis.

Publicidad

Durant l'entrevista ha citat els Estats Units com a exemple positiu. Allà un equip de l'NBA, els San Antonio Spurs, tenen com a entrenadora assistent Becky Hammon, que ha arribat a substituir puntualment el primer tècnic. Hi ha menys barreres?

"Als Estats Units han entès que la dona s'ha d'integrar a tota l'estructura de l'esport professional"

Publicidad

Un altre tema dels Estats Units és el de la visibilitat i els recursos econòmics. La WNBA -la lliga femenina- es disputa en un calendari diferent al de l'NBA, aconsegueix unes grans audiències televisives, cosa que aquí no passa, i els recursos econòmics són importants.

A nivell de recursos econòmics, en el bàsquet s'ha anat a menys. Fa 10, 15 o 20 anys, els grans equips de la lliga femenina espanyola pagaven sou molt importants.

Publicidad

No sé si comparteix la sensació que hi ha onades de boom, també mediàtic, de l'esport femení, però després es retrocedeix.

"A les federacions no els ha convingut mai deixar créixer l'esport de dones"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors