Cargando...

Fer vi com a l'edat mitjana en ple segle XXI

Dos cellers lleidatans aposten per la vinificació natural i espontània en trulls de pedra, que aporta més llevats naturals

Publicidad

Els germans Porcioles Buixó, davant dels trulls de pedra en què elaboren el seu vi Finca Siós. MÒNICA MOMBIELA

lleida, Actualizado:

La família Porcioles Buixó, propietària del celler Costers del Sió, ubicat entre Balaguer i Agramunt, repeteix enguany el projecte de vinificació natural i espontània de 4.000 quilos de Garnatxa i Syrah en un dels trulls de pedra del segle XI que van trobar i recuperar ara fa quatre anys. No és l'únic celler de la DO Costers del Segre que utilitza aquest tipus de trulls per oferir un vi de fermentació espontània. Un dels pioners en usar la pedra per guardar el vi va ser l'enòleg i propietari dels cellers Castell d'Encús a Talarn.

Publicidad

Fermentació en cups de pedra

Encús es caracteritza per la combinació de la recuperació de tècniques antigues i tradicionals amb la tecnologia més moderna i avançada. El celler compta amb vuit cups de fermentació de raïm picats a la pedra pels monjos hospitalers (s. XII) on s'elabora una tercera part de la producció de la majoria de les varietats (140.000 tones). Aquests trulls els ha recuperat Raül Bobet, responsable del celler "per tal de dotar als seus vins d'uns matisos únics i diferents, ja que els cups asseguren uns llevats naturals, aportant qualitat al producte i afegint un alt component cultural i històric”.

Publicidad