Público
Público
PRESOS POLÍTICS

La Fiscalia recorre el 100.2 de Dolors Bassa: "la cura de la mare no és part del tractament penitenciari"

El Ministeri Públic s'està oposant a totes les aplicacions de l'article als presos polítics, en considerar que és un règim obert "encobert". Aquest dilluns l'exconseller Raül Romeva ha pogut sortir de la presó per primera vegada podrà anar a treballar en una associació privada avaluant els avenços dels Acords de Pau de Dayton.

L'exconsellera Dolors Bassa surt de la presó de Puig de les Basses (Figueres) per anar a cuidar un familiar, en compliment amb l'article 100.2 del règim penitenciari. Marina López | CCMA
L'exconsellera Dolors Bassa surt de la presó de Puig de les Basses (Figueres) per anar a cuidar un familiar, en compliment amb l'article 100.2 del règim penitenciari. Marina López | CCMA

acn

Nou rebuig de la Fiscalia a l’aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari als presos polítics. El Ministeri Públic n’ha recorregut l’aplicació a l’exconsellera de Treball Dolors Bassa, curiosament el mateix dia que l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva sortia per primera vegada de la presó de Lledoners per anar a treballar gràcies precisament al 100.2. En el cas de Bassa, la Fiscalia n’ha recorregut l’aplicació perquè creu que la cura de la seva mare no té cap relació amb els delictes comesos i, per tant, "no es pot considerar part del tractament penitenciari".

En el seu recurs, argumenta que els informes de la Junta de Tractament de Puig de les Basses (Figueres) haurien de concretar quins dèficit presenta Bassa en matèria familiar. Al seu parer, tot plegat forma part d'un pla per atorgar un règim de semillibertat a tots els presos independentistes, amb l'aplicació d'un "segon grau i mig". "Cap relació guarda l'àrea familiar amb la tipologia delictiva per la qual la interna compleix condemna", apunta la Fiscalia, que remarca que Bassa no va cometre els delictes "a causa d'unes relacions familiars desestructurades", sinó en la seva qualitat de consellera del Govern de la Generalitat. Finalment, insisteix que no hi ha "cap reconeixement ni assumpció de la responsabilitat" dels fets pel quals va ser condemnada per part de l'exconsellera.

Romeva surt per primera vegada de la presó

Raül Romeva ha sortit per primer cop de la presó de Lledoners aquest dilluns en aplicació de l'article 100.2 del règim penitenciari. Ho ha fet quan passaven deu minuts de les onze. Anava acompanyat per la seva dona, l'eurodiputada d'ERC Diana Riba, així com d'excompanys de feina del Departament d'Afers Exteriors. La Junta de Tractament de la presó va acordar la setmana passada que l'exconseller pogués sortir tres dies a la setmana per treballar. Podrà estar fora de la presó sis hores al dia, inclòs el temps de desplaçament. La Fiscalia, en canvi, s'ha oposat a l'aplicació dels diversos 100.2, amb l'argument que són un "tercer grau encobert". 

Fins ara, ja han sortit de la presó en aplicació d’aquest article Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Quim Forn, Carme Forcadell i Dolors Bassa. Aquesta setmana també està previst que surti Oriol Junqueras, que treballarà al campus universitari de Manresa. Els dos únics presos polítics que, de moment, no han rebut l'autorització per sortir de la presó via 100.2 són els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull.

Romeva treballarà per una associació privada avaluant els avenços dels Acords de Pau de Dayton, que van posar fi a la guerra de Bòsnia, en el 25è aniversari de la seva signatura. També orientarà l'entitat en la tasca de recuperar la memòria de la relació amb els Balcans, especialment entre Catalunya i Bòsnia i Hercegovina, i entre Barcelona i Sarajevo, promovent reflexions, anàlisis, recerques i coneixements sobre els conflictes civils i sobre el paper de la ciutadania i l'acció comunitària en situacions de conflicte o emergència.